Do pune istine o smrti Dade Vujasinović

Cilj Republičkog javnog tužilaštva je da se u slučaju smrti novinarke Dade Vujasinović dođe do pune istine, saopštilo je Tužilaštvo u reagovanju na pojedine natpise u novinama o neažurnosti sudskih organa u tom slučaju.

Cilj Republičkog javnog tužilaštva je da se u slučaju smrti novinarke Dade Vujasinović dođe do pune istine i sve radnje koje preduzima usmerene su ka tom cilju, navedeno je u saopštenju Tužilaštva.

"Tužilaštvo je veoma ažurno postupalo po predmetu i u roku od tri dana po prijemu spisa, 13. juna ove godine, dostavilo je predmet Okružnom sudu u Beogradu radi sprovođenja određenih istražnih radnji", navedeno je u reakciji na natpise u štampi o neažurnosti sudskih organa u slučaju istrage vezane za smrt novinarke "Duge" Dade Vujasinović.

Predmet, oformljen povodom smrti Vujasinovićeve, koja je pronađena mrtva u svom stanu 8. aprila 1994. godine, nalazi se u krivičnom vanpretresnom veću Okružnog suda u Beogradu.

To veće treba da donese odluku povodom neslaganja istražnog sudije sa zahtevom Tužilaštva za preduzimanje pojedinih istražnih ranji.

Tapušković: Eliminisana mogućnost samoubistva

Advokat Branislav Tapušković koga je angažovala porodica Dade Vujasinović tvrdi da je dopunsko balističko veštačenje eliminisalo mogućnost samoubistva novinarke "Duge" kako je utvrđeno prvobitnim istražnim radnjama.

Rezultati dopunskog veštačenja, obavljenog po nalogu istražnog sudije Nebojše Živkovića javnosti će biti predstavljeni početkom naredne nedelje na konferenciji za novinare koju će u Medija centru organizovati Nezavisno udruženje novinara Srbije i porodica, najavio je Tapušković.

U prvom nalazu istraga je utvrdila da je reč o samoubistvu iz lovačke puške iz koje je ispaljena jedna patrona.

Sumnjajući u zvaničnu verziju, porodica je angažovala veštake i Tužilaštvu dostavila izveštaj stručnjaka za sudsku medicinu Rastislava Lazarevića i balističara Zorana Jovanovića, prema kojima Vujasinović nije mogla sama sebi da nanese povrede koje je imala.

Istraga je obnovljena četiri godine kasnije, 1998. godine, a Okružni sud u Beogradu je po predlogu tužioca, u novembru 2006. godine naložio novo sudsko-medicinsko i balističko veštačenje "pošto ranije obavljena veštačenja nisu bila saglasna".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво