Miloš Radenković oslobođen optužbi

Veće Okružnog suda u Užicu oslobodilo većinskog vlasnika “Rakete” optužbi za zloupotrebu službenog položaja. Agencija za privatizaciju odgovorna za propast firme.

Presudom Veća Okružnog suda u Užicu, većinski vlasnik "Rakete", Miloš Radenković, oslobođen je optužbi za zloupotrebu službenog položaja.

Krivcem za propast ovog saobraćajnog preduzeća, koje je nekada imalo 730 zaposlenih, praktično je proglašena država odnosno Agencija za privatizaciju koja je u ekonomskom smislu kraljevačkom biznismenu prodala preduzeće.

U sastavu "Rakete",bili su i "Raketa -promet" i "Raketa -teretni saobraćaj" .Kupoprodajni ugovori nisu raskinuti,pa su njihovi radnici dalje deo preduzeća od koga nije ostalo gotovo ništa.

Kada je prošle godine poništen kupoprodajni ugovor sa Radenkovićem,nekadašnji gigant putničkog saobraćaja već je bio sveden na nekoliko preostalih autobusa,stanični peroni izdati privatniku kome je poveren javni gradski prevoz,a radionice i stanična zgrada odavno pod hipotekom.

Miroslav Murić,v.d.direktor "Raketa"-putničkog saobraćaja,tvrdi da je preduzeće oštećeno preko 340 miliona dinara i dodaje da je od 744 radnika u Društvu ostalo samo 8, kao i to da su infrastrukturni objekti u Požegi, Bajinoj Bašti, Užicu, Novoj Varoši otuđeni.    

"Raketa" bi ovih dana trebalo da dobije novog vlasnika. Na berzi je ponuđeno 58% akcija ovog preduzeća po ceni od 8 miliona dinara, uz preuzimanje duga koji je narastao na 270 miliona dinara.

Radnici "Auto-remonta" sami su sakupili novac i uveli stečaj svoje preduzeće, dok su zaposleni u "Raketa-prometu" i "Raketa-teretnom saobraćaju", praktično ostali taoci sopstvenih preduzeća koja postoje još uvek samo na papiru.

Imovina preduzeća pod hipotekom

Za raskid kupoprodajnog ugovora u ova dva preostala "Raketina" preduzeća je kasno, radnici već 2 godine ne primaju plate i praktično nemaju nigde da dođu.

Dragomir Guskić, radnik "Raketa-prometa" kaže da je Trgovinski sud prodao njihove magacine i da im je ostao jedino sprat od Upravne zgrade bez uslova za rad.

Petrašin Drulović, predsednik Samostalnog sindikata, ističe da radnici moraju tužiti svoje preduzeće za zaostale zarade. Prema rečima Drulovića, imovina ovog preduzeća i mnogih drugih u Užicu ne postoji zato što je sva pod hipotekama, tako da će kako kaže radnici teško ostvariti svoje pravo.

Upravni odbor "Rakete-putničkog saobraćaja" namerava da i dalje pred Višim sudom tereti bivšeg vlasnika i traži odštetu za propast preduzeća, dok u "Prometu" i "Teretnom saobraćaju" o tome i ne razmišljaju.

Od Nove godine radnici neće imati ni socijalno osiguranje, a jedini način za bilo kakvu zaradu je rad na crno jer ne mogu da se prijave ni na tržište rada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара