Ranki Tomić pet godina zatvora za ratni zločin

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je na pet godina zatvora Ranku Tomić za ratni zločin 1992. godine u mestu Radić, kod Bosanske Krupe, jer je zlostavljala 18-godišnju bolničarku Armije BiH Karmen Kamenčić.

Osuđena je zbog ratnog zločina prema ratnim zarobljenicima. Ovo je prvostepena presuda na koju i tužilaštvo za ratne zločine i osuđena imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Predmet protiv Tomićeve beogradski sud preuzeo od Kantonalnog suda u Bihaću, a Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu 26. maja 2016. godine i preciziralo je 16. novembra 2018. godine.

Tomićeva je navodno bila starešina Fronta žena Petrovac, a tereti se da je mučila, nečovečno postupala i učestvovala u zločinu nad Kamenčićevom koja je ubijena hicem iz pištolja maloletnog meštanina.

Ovaj predmet je poznat kao slučaj "Bosanska krupa". Za ovaj zločin u BIH su ranije osuđene na po četiri godine zatvora Bora Kuburić i Radmila Banjac.

Politika je prenela da je Kamenčićeva bila naterana da se skine na sred sela u prisustvu meštana, dok su je optužene tukle, da gola puzi i da sama sebi iskopa grobnicu. U nju je pucao maloletni meštanin, dok je ležala povređena u iskopanom grobu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 26. nov 2018, 14:46)
anonymous Lala [neregistrovani]

E ljudi ,

Nemogu da verujem da je sve ovo istina , a ako jeste 5 god. je nagrada .

(ponedeljak, 26. nov 2018, 13:32)
Vlada [neregistrovani]

vladimirdelac@gmail.com

Malo je 5 godina za ovo.Šta je znalo dete od 18. Devojčicu golu skidali sama raku da kopa za sebe....

(ponedeljak, 26. nov 2018, 13:16)
anonymous [neregistrovani]

Bolesno!

Samo 5 godina!?
Monstrum!