Ranki Tomić pet godina zatvora za ratni zločin

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je na pet godina zatvora Ranku Tomić za ratni zločin 1992. godine u mestu Radić, kod Bosanske Krupe, jer je zlostavljala 18-godišnju bolničarku Armije BiH Karmen Kamenčić.

Osuđena je zbog ratnog zločina prema ratnim zarobljenicima. Ovo je prvostepena presuda na koju i tužilaštvo za ratne zločine i osuđena imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Predmet protiv Tomićeve beogradski sud preuzeo od Kantonalnog suda u Bihaću, a Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu 26. maja 2016. godine i preciziralo je 16. novembra 2018. godine.

Tomićeva je navodno bila starešina Fronta žena Petrovac, a tereti se da je mučila, nečovečno postupala i učestvovala u zločinu nad Kamenčićevom koja je ubijena hicem iz pištolja maloletnog meštanina.

Ovaj predmet je poznat kao slučaj "Bosanska krupa". Za ovaj zločin u BIH su ranije osuđene na po četiri godine zatvora Bora Kuburić i Radmila Banjac.

Politika je prenela da je Kamenčićeva bila naterana da se skine na sred sela u prisustvu meštana, dok su je optužene tukle, da gola puzi i da sama sebi iskopa grobnicu. U nju je pucao maloletni meštanin, dok je ležala povređena u iskopanom grobu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво