Napad na Borka Stefanovića i aktiviste, uhapšeni osumnjičeni

Lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pred početak tribine Saveza za Srbiju u Kruševcu. Pored njega napadnuta još dvojica aktivista. Policija uhapsila osumnjičene kojima je određeno zadržavanje.

Na fotografijama koje je Levica Srbije objavila na Tviteru vidi se da Stefanović ima povrede glave i da mu je nakon napada pružena medicinska pomoć. 

Levica Srbije podelila je i video-snimke, a na jednom od njih njihove pristalice tvrde da su Stefanovića napali muškarci sa kapuljačama.

U saopštenju Saveza za Srbiju navodi se da su osim Stefanovića napadnuti i Boban Jovanović i Marko Dimić, aktivisti Levice Srbije.

Kako je saopšteno, šipkama su ih napali naoružani batinaši uoči održavanja tribine.

Stefanović je pregledan u ambulanti, a zatim je poslat na odeljenje kruševačke hirurgije na ušivanje. Posle ukazane pomoći, otpušten je sa odeljenja.

Izjavio je da je dobio šest kopči i da su izvršene detaljne pretrage. Kaže da ima više nateklina i pocepanu usnu.

"Ovo je jedan bezumni, naslinički napad bez ikakvog razloga, gde ja zaista ne vidim ništa drugo u svemu ovome osim političke pozadine. Nažalost, mislim da je tragično u koju situaciju je Srbija došla, da se politički protivnici i neistomišljenici fizički napadaju s leđa, kukavički kako su oni jedino i navikli", rekao je Stefanović.

Kaže da neće odustati od borbe i da se neće promeniti odnos prema "slobodarskom gradu Kruševcu".

"Ako su mislili da nas zaustave, samo da im kažem da nisu uspeli. A ovo je velika sramota za ovu vlast i za ovaj režim što se dešava. Drago mi je ako je tačno da su ti ljudi pohvatani, da je policija uradila svoj posao, ja njih ne krivim. Oni su promptno reagovali. Ali je ovo posledica stvaranja strašne mržnje, strašne podele u narodu i podele na političkoj sceni. Ta mržnja ili podela danas je prolila krv. Ja bih voleo da ova krv bude poslednja koja je prolivena", rekao je Stefanović i zahvalio je lekarima.

Uhapšeni osumnjičeni, Vučić osudio napad

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da su uhapšeni osumnjičeni za napad M. Ž. (1988) i D. G. (1987) .

Policija je identifikovala još jednu osobu za koju se sumnja da je učestvovala u napadu i za njom intenzivno traga.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz odgovarajuću krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

I predsednik Aleksandar Vučić je rekao da su lica osumnjičena za napad na Stefanovića uhapšena, ističući da osuđuje to što se dogodilo.

"Dobio sam informaciju po okončanju sastanka. Republika Srbija je pravna država, lica koja su učestvovala u incidentu su uhapšena. Napadnuti imaju lakše povrede. Država je reagovala hitno, obavila svoj posao, pokazala da nije banana država", rekao je Vučić.

Dodap je da ne želi da govori o različitim verzijama kako je do tog napada došlo.

"Nemam pravo da se zalažem za najoštriju kaznu, ali bih voleo da se to dogodi, jer Srbija mora da bude zemlja u kojoj se poštuje kad neko ima drugačije mišljenje, u kojoj se poštuje pravo na okupljanje...", poručio je.

Dodao je i da je to jedini način na koji država treba da reaguje kada je neko napadnut.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво