Pravosnažno odbijena tužba Ilije Devića protiv Novog Sada

Apelacioni sud u Novom Sadu pravosnažno je odbio tužbu Ilije Devića i potvrdio je presudu novosadskog Višeg suda iz decembra meseca 2017. godine kojom je Devićeva tužba protiv Grada Novog Sada za naknadu materijalne u celosti odbijena.

Dević je tužbom tražio da sud Grad Novi Sad obaveže da mu isplati preko 15 milijardi dinara na ime materijalne štete, kao i 50 miliona dinara na ime štete u vidu psihičkih patnji i straha, nastalih kao posledica blokade računa i stečaja Autotrasportnog preduzeća "Vojvodine" čiji je Dević bio vlasnik, saopštio je danas Viši sudu u Novom Sadu.

Dević je, kako se dodaje u saopštenju, između ostalog tvrdio da je Grad Novi Sad odgovoran za štetu koju je pretrpeo navodeći da su ga njegovi predstavnici doveli u zabludu tako da je poverovao da će, kada investira svoj kapital u ATP "Vojvodina", to privredno društvo moći normalno da posluje, radi i ostvaruje dobit, a što se kasnije ispostavilo kao netačno, a za šta je Dević Ilija video odgovornost Grada Novog Sada. 

Naknada materijalne štete koju je Dević Ilija tražio od Grada Novog Sada odnosila se, između ostalog, na štetu nastalu u postupku privatizacije, štetu na ime izgubljene dobiti u ATP "Vojvodina", štetu po osnovu dobiti od poslovanja autobuske stanice (prihodi od peronizacije, zakupa, iznajmljivanja reklamnog prostora i slicnog...), štete po osnovu izgubljene dobiti od prodaje autobusa i mašina, kao i na štetu nastalu zbog oduzimanja Devićeve lične imovine.

Viši sud u Novom Sadu je u decembru mesecu 2017. godine doneo presudu kojom je odbio u celosti zahtev Devića kao neosnovan, a on je obavezan da tuženom Gradu Novom Sadu naknadi troškove sudskog postupka u iznosu od preko tri miliona dinara.

U toj presudi je, izmedu ostalog, bilo navedeno da Devic, lično, nije mogao od tuženog Grada Novog Sada potraživati opisanu štetu jer sa tuženim Gradom Novim Sadom on lično nije bio ni u kakvom ugovornom, niti u vanugovornom pravnom odnosu.

Prema stavu suda šteta je nastala u postupku privatizacije pri čemu je Dević zaključio Ugovor sa Agencijom za privatizaciju, a ne sa Gradom Novim Sadom.

U potvrđenopj presudi je kako se navodi u saopšrenju, navedeno još nekoliko dodatnih razloga za odbijanje tužbenog zahteva, kao što je činjenica da nije dokazana visina štete, niti je zahtev za naknadu nematerijalne štete bio dovoljno opredeljen.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво