Šabić podneo krivičnu prijavu protiv N. N. lica iz Ministarstva odbrane

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić podneo je krivičnu prijavu protiv N. N. lica iz Ministarstva odbrane jer je bez zakonskog osnova medijima i drugim osobama u zemlji i inostranstvu dostavio podatke o ličnosti majora D. R. i bivšeg majora Vojske Srbije D. G.

Kako se navodi, medijima su dostavljeni podaci iz kadrovskog informacionog sistema Ministarstva odbrane i profesionalnih personalnih dosijea.

Poverenik je podneo krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu jer je u postupku nadzora utvrdio da je došlo do nezakonite obrade ličnih podataka, uključujući i naročito osetljive, koje ministarstvo u redovnim prilikama tretira kao "tajne".

Kako se dodaje, Šabić je nakon sprovedenog postupka nadzora uputio ministarstvu upozorenje, nakon čega je ministarstvo obavestilo poverenika o nizu mera koje će tim povodom preduzeti, što poverenik ocenjuje kao dobro i pozitivno.

Međutim, navodi poverenik, izostala je mera odgovornosti, iako je u upozorenju ukazano da je navedenom obradom ličnih podataka povređeno nekoliko zakona i izvršeno krivično delo.

"Poverenik, ne samo povodom konkretnog slučaja, već generalno, upozorava da je nezakonita obrada podataka o ličnosti iz baza podataka koje po zakonu i u svrhe utvrđene zakonom vode organi vlasti, u svrhu javnog razračunavanja sa kritičarima ili neistomišljenicima, poprimila krajnje zabrinjavajuće razmere", naveo je poverenik.

Posebno brine, upozorava poverenik, što i u situacijama kada je sumnja da je izvršeno krivično delo više nego očigledna, izostaje reakcija nadležnih, pre svega tužilaštva.

broj komentara 0 pošalji komentar