Ivo Rosa zamenio Merona u procesu protiv Karadžića

Međunarodni sud u Hagu odlučio je da portugalski sudija Ivo Rosa zameni američkog sudiju Teodora Merona u Apelacionom veću u procesu protiv bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, saopšteno je iz tog suda.

Odlukom Apelacionog veća suda završen je pravni spor između sudija Merona i Žan Kloda Antonetija, drugog sudije po starešinstvu, o tome ko ima pravo da imenuje novog sudiju, prenosi Fena.

Apelaciono veće to pravo je dalo Meronu, koji je predsednik sudskog Mehanizma, pravnog naslednika Haškog tribunala.

Spor je nastao kad se Meron, posle zahteva Karadžićeve odbrane za njegovo izuzeće zbog navodne pristrasnosti, sam povukao iz Apelacionog veća i na svoje mesto imenovao sudiju Rosu.

Sudija Antoneti, kao i Karadžićeva odbrana, smatrali su da je na Antonetiju da, posle Meronovog povlačenja iz predmeta, imenuje njegovog zamenika.

Apelaciono veće je presudilo da, iako se povukao iz procesa protiv Karadžića, Meron, kao predsednik suda, zadržava pravo da imenuje sudiju u Apelaciono veće.

Time je Apelaciono veće praktično učinilo bespredmetnom odluku kojom je sudija Antoneti, istovremeno, na zahtev Karadžićeve odbrane, još jednom izuzeo Merona.

Spor sudija u Karadžićevom predmetu nastao je pošto je Antoneti u procesu protiv Ratka Mladića, na zahtev odbrane, iz Apelacionog veća "zbog utiska da su pristrasni" izuzeo vodeće sudije Merona, Karmela Ađijusa i Li Dakuna.

Antoneti je usvojio argument odbrane da trojica sudija ne mogu biti nepristrasna zato što su u ranijim predmetima osudili potčinjene Mladićeve oficire za genocid i druge zločine u Srebrenici.

Karadžićeva odbrana je iskoristila tu odluku i na osnovu pravnog standarda koji je uspostavio Antoneti, zatražila da i iz tog procesa bude diskvalifikovan sudija Meron, a Meron se, da ne bi odugovlačio postupak, sam povukao.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво