Nastavljeno suđenje žandarmima, sledeće ročište 4. decembra

U Višem sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje sedmorici žandarma za napad na Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i dvojicu vojnih policajaca, tokom "Parade ponosa" 2014. godine. Na današnjem ročištu sud je odredio izvođenje dokaza na sledećem glavnom pretresu, među kojima je saslušanje neposrednih rukovodilaca žandarma tog dana – Senada Kostića i Nebojše Anđelkovića.

O ostalim dokazima sud će odlučiti naknadno. Iduće ročište zakazano je za 4. decembar.

Suđenje se održava po nalogu Apelacionog suda koji je ukinuo prvostepenu presudu. 

Na drugom ročištu nastavljenog suđenja čitani su iskazi koje su optuženi dali u dosadašnjem postupku.

Sedmorica žandarma u iskazima tvrde kako su 28. septembra 2014. tokom održavanja "Parade ponosa" postupali u skladu sa zakonom i ovlašćenjima, kao i da su sredstva prinude primenili pridržavajući se načela najmanjih posledica.

Tvrde da nisu poznavali Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i da nisu znali da su u njihovoj pratnji vojna lica.

Navode da im nije najavljen prolaz ličnosti u pratnji i da su zato, u skladu sa ovlašćenjima, prišli da legitimišu četiri lica koja su potom odbila da daju dokumenta.

U incidentu do kojeg je kasnije došlo, tvrde, nisu počinili krivična dela napada i zlostavljanja i mučenja.

Dodaju da je Tužilaštvo tokom postupka stalo na stranu četvorice građana koji su, kako kažu, napali policiju i koji su odbili sve naredbe Žandarmerije.   

Ukinutom presudom bili su osuđeni na uslovne kazne od šest meseci, sa rokom provere od dve godine: Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević. Na osam meseci uslovno je bio osuđen Dragan Savić, dok je Rade Matić oslobođen odgovornosti

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 02. nov 2018, 13:54) - anonymous [neregistrovani]

Jovan

Zakon je za sve isti. Pa i za njih.