Specijalni tužilac za Kosovo fokusiran na brzo sprovođenje mandata

Tužilac Specijalnog tužilaštva Džek Smit mogao bi ubrzo da podigne prve optužnice protiv počinilaca ratnih zločina tokom sukoba na Kosovu, ali u Hagu ne žele da otkriju datum kada bi se to dogodilo.

"Gospodin Smit je posetio Kosovo da bi se sastao sa ministrom pravde Abeljardom Tahirijem, drugim zvaničnicima Ministarstva pravde i međunarodnim zvaničnicima. Fokusiran je na brzo sprovođenje svog mandata. U međuvremenu, mi ne komentarišemo moguće vreme podnošenja optužbi ", rekao je prištinskim medijima portparol Specijalnog tužilaštva Kristofer Benet.

Džek Smit je u utorak prvi put posetio Kosovo u svojstvu specijalnog tužioca, a najava o brzom sprovođenju mandata, prema tumačenjima u Prištini, implicira da neće odlagati podizanje prve optužnice.

Sastanci koje je Džek Smit imao u Prištini bili su van domašaja medija i zatvoreni za javnost.

Smit je izabran na funkciju specijalnog tužioca nakon procedure koju je organizovala Evropska unija, te je imenovan od strane šefa misije Euleks Aleksandre Papadopulo. Na dužnost je stupio 11. septembra ove godine.

Smit je američki tužilac s prethodnim iskustvom u političkim istragama na visokom nivou, kao i međunarodnim krivičnim istragama.

Nasledio je Dejvida Švendimena, prvog specijalizovanog tužioca i pre toga glavnog tužioca Specijalnog istražnog tima, koji je napustio dužnost krajem marta meseca, kada mu je istekao mandat u američkoj diplomatskoj službi.

Specijalno tužilaštvo sprovodi istrage o zločinima navedenim u izveštaju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope "Nečovečno postupanje sa ljudima i nedozvoljena trgovina organima na Kosovu" iz 2011. godine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво