Slučaj "Ćuruvija", suđenje optuženima ušlo u završnu fazu

Suđenje optuženima za učešće u ubistvu Slavka Ćuruvije, u aprilu 1999. godine, ušlo je u završnu fazu. Sudsko veće pozvalo je tužilaštvo i odbranu da počnu sa pripremama završnih reči.

Na današnjem pretresu, sud je saopštio da je iz spisa predmeta izdvojio određene iskaze – dokaze tužilaštva, usvojivši predlog branioca optuženih.

Zora Dobričanin Nikodinović, pravna zastupnica optuženih Milana Radonjića i Ratka Romića, ističe da joj je drago što je sud prihvatio njen predlog za izdvajanje spisa iskaza Dragana Kecmana i Dilber Kastrata.

"To su lica koja su se izjašnjavala o ispitivanju svedoka", dodala je Dobričanin Nikodinovićeva.

Pravni zastupnik porodice Ćuruvija, advokat Slobodan Ružić ističe da ne misli da je to toliko bitno.

"Iskren da budem, ne mislim da je to toliko bitno, ja zaista mislim da je već dovoljno dokaza izvedeno u korist optužnice i o tome ću govoriti u završnoj reči", zaključio je Ružić.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i pripadnik toga centra Ratko Romić, kao i Miroslav Kurak kome se zbog bekstva sudi u odsustvu.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Radonjić i Romić su od jula 2017. godine u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa

broj komentara 0 pošalji komentar