Demolirana kuća porodice Petrović kod Prizrena

Kuća porodice Petrović u Mušnikovu kod Prizrena obijena je i u potpunosti demolirana, a prizor je zatekla monahinja Irina Petrović tokom obilaska porodičnog domaćinstva.

Monahinja Irina Petrović je RTS-u prenela da su nepoznate osobe obile ulazna vrata, a potom ispreturale i oštetile gotovo čitav nameštaj i zidove u kući.

"Oskrnavili su ikonu Svetog Đorđa, naše porodične slave. Nema ovde šta da se odnese, sve što je vredelo je odneto i uništeno. Ovo je čista provokacija i vrsta pritiska na moju porodicu", rekla je monahinja Irina.

Monahinja je navela da je oko kuće posečeno drveće, a od dvorišta napravljeno đubrište.

Prilikom provale u kući nije bilo nikoga od članova porodice Petrović.

Petrovići su prethodno kuću više puta obnavljali.

Obijanje je prijavljeno policiji.

U Mušnikovu je ostalo dvadesetak Srba, uglavnom starijih ljudi.

Srba, na području između Prizrena i Štrpca, osim u Mušnikovu, ima još u selima Živinjane, Sredska, Drajčići, Bogoševci, Lokvica i Gornjem selu.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 01. nov 2018, 07:30) - Dositej [neregistrovani]

Zakasnila mudrost

Ne treba se praviti pametan ali jedno je sigurno,naš narod u enklavama je potpuno nezaštićen. Naša vojska i policija su nemoćni. Međunarodni zajednica gluva. Srbi u enklavama su pravi heroji i veliki mučenici, skoro sveci po mučeništvu. Pozivati ih da ostanu na svojim ognjištima a ne pružiti im nikakvu zaštitu je licemerno. Ostati bez svog stanovništva pogubno. Udariti na albance po Srbiji po istoj meri rizično zbog eventualno etničkog čišćenja prema Srbima u enklavama. Ovo stanje tihog trpljenje mučno. Teško je,vrlo je teško naći izlaz iz ovakve situacije. Ono gde je greška napravljena pre 30 godina je što Prizren nije proglašen prestonicom Srbije a najvažnije institucije Srbije (naravno ministarstvo odbrane i unutrašnjih poslova, državnu bezbednost,univerzitetski centar) preseljenje u Dušanov grad. U to vreme pohapsiti sve krupne ribe albanske narko bosove, švercere oružjem... Uspostaviti opštu primenu poreskih propisa na KIM. Potencijalne teroriste eliminisati.Postaviti lojalne albance uz Srbe na lokalnom nivou vlasti i u najvažnijim javnim preduzećima. I naravno jednu veliku vojnu bazu, operativnu na prostoru KIM-a. Da smo sve to uradili, koncentracije srpskog stanovništva bi rapidno rasla a ne opadala na KIM i danas bi imali daleko povoljniju poziciju.

(četvrtak, 01. nov 2018, 02:32) - ЗоранТ [neregistrovani]

Компромис?

А Председник хоће компромис. Компромис са ким?

(sreda, 31. okt 2018, 21:26) - anonymous [neregistrovani]

шта рећи више...

Крајем љета били смо на Косову и Метохији. Морамо да обилазимо Косово и Метохију, много више ћемо да добијемо, да научимо о себи и о својим ближњим, него што то можемо и замислити обилазећи неке друге "комфорније" дестинације. Једну ноћ смо преноћили и у манастиру Св. Архангела код Призрена. На вратима сваке собе у конаку за госте налази се име једног од оближњих мјеста. На мојим је писало "Мушниково". Нисам била у том мјесту, али сам се вечерас сјетила моје собе у конаку манастира, која надам се никад више неће бити девастирана. Сачувај Боже народ свој!

(sreda, 31. okt 2018, 20:27) - anonymous [neregistrovani]

zemljo moja voljena

Žao mi je, iskreno saosećam tugu zbog stalnih napada na srpski narod na Kosovu i Metohiju. Skoro svaki dan neki napad, ukradena stoka, kamenovan autobus, hapšenja i zabrane kretanja.

(sreda, 31. okt 2018, 20:19) - anonymous [neregistrovani]

KIM

bilo bi prava vest da je sacuvana kuca porodice petrovic.na ovo drugo smo navikli.

(sreda, 31. okt 2018, 18:30) - Deda Pera [neregistrovani]

Tuga...

Tuga velika... A mi nemoćni da im pomognemo. Boli duša , srce boli jako...