Tužilaštvo traži izuzeće Antoanetija u slučaju Karadžić

Tužilaštvo Mehanizma u Hagu zatražilo je izuzeće sudije Žana Kloda Antoanetija iz odlučivanja o zahtevu Radovana Karadžića da se iz njegovog žalbenog veća izuzme sudije Vilijema Sekula, kojeg je na to mesto imenovao predsednik Mehanizma Teodor Meron, koji se prethodno sam izuzeo iz Karadžićevog žalbenog veća na zahtev odbrane.

Istim zahtevom, Karadžić, odnosno njegovi branioci, tražili su i dalje nepostupanje Merona povodom zahteva odbrane.

U dokumentu koji je danas objavljen u Hagu, tužilaštvo navodi da sumnja u pristrasnost sudije Antonanetija, koji je po principu starešinstva u sudu drugi po rangu iza predsednika Merona. 

Meron se sam povukao iz Apelacionog veća, pošto je Karadžićeva odbrana zatražila njegovo izuzeće uz pozivanje na prethodnu Antonetijevu odluku u procesu generalu Ratku Mladiću. 

Sudija Antoneti usvojio je zahtev Mladićeve odbrane da iz Apelacionog veća, koje treba da odlučuje o žalbi na presudu kojom je on osuđen na doživotni zatvor, izuzme troje sudija zbog "utiska da su pristrasni", i to sudije Merona, Karmela Ađijusa i Liu Dacuna. 

Tužilaštvo u svom zahtevu tvrdi da sudija Antoaneti nije nadležan za odlučivanje o Karadžićevom zahtevu za dalje izuzeće Merona i Sekula.

"Ipak, ako žalbeno veće zaključi da ipak jeste nadležan, onda tužilaštvo traži izuzeće Antoanetija iz odlučivanja o Karadžićevom zahtevu", navodi se u zahtevu tužilaštva koji je detaljno obrazložen pozivanjem na Antoanetijevo uspostavljanje nove prakse i nepoštovanje presedana".

Karadžić je u martu 2016. godine osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine.

Žalbeni postupak u njegovom slučaju ušao je u poodmaklu fazu, ali se zbog novih okolnosti i utvrđivanja koje će sudsko veće odlučivati o žalbama, s njim zastalo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво