Vukčević: Bramercov izveštaj objektivan

Izveštaj Serža Bramerca objektivan, smatra tužilac Vladimir Vukčević i dodaje da je Bramerc uvažio napore Srbije. Jučerašnja akcija u Aranđelovcu, jedna je u nizu kaže Vukčević. Napreduje istaraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca koji je predstavljen Savetu bezbednosti UN, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ocenio je kao objektivan.

"Uvaženi su naši napori da dođemo do konačnog cilja, a to je okončanje saradnje sa Haškim tribunalom. Konstatovane su pozitivne stvari koje su se dogodile u poslednje vreme. Ključna tačka saradnje je izručenje Stojana Župljanina i Radovana Karadžića", naveo je Vukčević u intervjuu "Politici" i dodao da Srbija radi na tome da potpuno ispuni međunarodne obaveze, a "sve ostalo je politika".

"Mi smo profesionalci i nećemo se obazirati na bilo kakve političke odluke međunarodnih subjekata", istakao je Vukčevići objasnio da evropska budućnost Srbije sada zavisi od političke odluke Holandije, a s tim pravosuđe "ne može da se nosi".

Tužilac za ratne zločine izjavio je da je policijska akcija u Aranđelovcu jedna u nizu akcija koje se sprovode sa ciljem hapšenja preostale dvojice optuženih - Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Svaka akcija ima svoj smisao. Konkretno, ova u Aranđelovcu jedna je u nizu akcija koje se sprovode na teritoriji naše zemlje u cilju hapšenja haških begunaca, po mom nalogu", rekao je Vukčević u intervjuu "Politici".

Komentarišući da li novih informacija gde se kriju Mladić i Hadžić, tužilac je odgovorio da informacija o tome "uvek ima" i da se svaka odmah proverava.

Napreduje istraga o trgovini organima

Vukčević je takođe izjavio da istraga srpskog Tužilaštva za ratne zločine o trgovini ljudskim organima Srba otetih na Kosovu i Metohiji "izuzetno dobro napreduje".

"Radimo na tri fronta povodom pomenutog predmeta. U kontaktu smo sa mnogobrojnim ambasadama. Povećava se obim materijala koji se mogu upotrebiti za kvalitetnu istragu", rekao je Vukšević i istakao da tužilaštvo ima dokumente, bankovne račune i druge materijale koji povezuju bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja sa ovim slučajem.

Dik Marti, specijalni izvestilac Parlamentarne komisije Saveta Evrope za trgovinu ljudskim organima na severu Albanije, najavio je dolazak u Beograd, Prištinu i Tiranu, dodao je Vukčević."Imaćemo šta da mu pokažemo", kaže Vukčević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи