Vukotić negira krivicu, protest novinara zbog "tesne sudnice"

Jovica Vukotić, kojeg mediji nazivaju "vođom škaljarskog klana", negirao je krivicu za falsifikovanje pasoša pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu. Novinari su sudu uputili protestno pismo jer je samo dvoje predstavnika medija uspelo da uđe u malu sudnicu.

Jovica Vukotić, kojeg mediji nazivaju "vođom škaljarskog klana", negirao je krivicu za falsifikovanje pasoša, ali nije poricao da je sa njim putovao i koristio ga u državama van Srbije. Novinari su sudu uputili protestno pismo jer je samo dvoje predstavnika medija uspelo da uđe u malu sudnicu.

Vukotić je pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu odbacio medijske natpise da je vođa "škaljaraca", tvrdeći da je reč o neistinama.

Na početku izlaganja odbrane, Vukotić je naveo da ostaje pri iskazu iz istrage napominjući da "nema razloga da laže".

Potvrdio je da je koristio makedonski pasoš na ima Geogri Andonov, za kojeg smatra da ne postoji.

U odbrani je naveo da je to radio zbog progona kojem je izložen u Crnoj Gori i kako bi izbegao šikaniranja na granicama prilikom pasoške kontrole.

S ozbirom na to da tvrdi da se zbog ovog pasoša protiv njega vodi postupak u Turskoj, sud će se toj državi obratiti pisanim putem uz međunarodni pravnu pomoć.

Sledeće suđenje je zakazano za 6. novembar, do kada se očekuje izjašnjenje Turske, a saslušanja svedoka neće biti.

Branioci zatražili izuzeće svih tužilaca

Na kraju suđenja njegovi branioci zatražili su izuzeće svih tužilaca, tvrdeći da su postupali nezakonito.

Tražili su da se iz postupka izuzme postupajući tužilac, kao i glavni tužioci Drugog osnovnog tužilaštva, Višeg tužilaštva i Republičkog tužilaštva.

Konačnu odluku o ovim zahtevima treba da donese Državno veće tužilaca do 6. novembra.

Tužilaštvo traži kaznu od godinu i po dana zatvora

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je sudu optužni predlog protiv Jovana Vukotića, kojim ga tereti za produženo krivično delo falsifikovanja isprave, za koje je zaprećena je kazna zatvora od tri meseca do pet godina zatvora.

Tužilaštvo optužnim predlogom traži da ga sud osudi na godinu i po zatvora.

Vukotićevi advokati su u uvodnim rečima tvrdili da su njihovom branjeniku prekršena ljudska prava, da delo nije počinio u Srbiji i da je jedini cilj tužilaštva u ovom postupku da on bude u pritvoru.

Prethodno je u pratnji pripadnika Žandarmerije sa fantomkama na glavama iz pritvora priveden u sud u Katanićevoj ulici, gde su ga u hodniku čekali brojni prijatelji i devojka.

Novinari uputili protestno pismo i zatražili veću sudnicu

Kako je suđenje zakazano u maloj sudnici, samo su dva novinara, od desetak prisutnih, uspela da lično budu na ovom suđenju.

Zbog toga su novinari koji su ostali ispred sudnice upravi Drugog osnovnog suda uputili protestno pismo i zatražili da se za sledeće suđenje obezbedi veća sudnica kako bi svi zainteresovani mogli da uđu, prate suđenje i objektivno izveštavaju.

Vukotić, koga mediji nazivaju "vođom škaljarskog klana", uhapšen je 10. septembra u turskom letovalištu Antalija sa falsifikovanim makedonskim pasošem na ime Georgije Andonov i već sutradan je deportovan u Srbiju.

Grčka je za njim raspisala međunarodnu poternicu zbog šverca droge, a Crna Gora ga sumnjiči za utaju poreza, zbog čega je nedavno saslušan u Beogradu.

Ima i srpsko i crnogorsko državljanstvo, a zbog lažnih dokumenata je proteran iz Turske, odnosno deportovan u Srbiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво