Sud opet naložio dopunu istrage protiv Marjanovića

Viši sud u Beogradu po drugi put je vratio na dopunu istrage tužilaštvu optužnicu protiv Zorana Marjanovića kojom se tereti za ubistvo supruge Jelene na nasipu u Borči 2. aprila 2016. godine. To znači da će tužilaštvo morati da pribavi još niz novih dokaza ukoliko želi da mu sud potvrdi optužnicu, koja je u martu već bila vraćana u istragu radi dopune.

Odluka Višeg suda doneta je u skladu sa rešenjem Apelacionog suda u Beogradu koji je pre 15 dana ukinuo rešenje Višeg suda o potvrđivanju optužnice zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, kao i zbog nedostatka dovoljno jasnih dokaza koji optužnicu potkrepljuju.

Po stavu Apelacionog suda u optužnici nije naveden dovoljan i jasan skup činjenica koje ukazuju da je "osnovana sumnja" da je Marjanović izvršio krivično delo na način kako mu se stavlja na teret prerasla u fazu "opravdane sumnje".

Zbog toga je Apelacioni sud sugerisao, a Viši sud sada naložio Višem javnom tužilaštvu da izvede niz neophodnih dokaza.

U saopštenju Višeg suda se precizira da je krivično vanpretrsno veće donelo naredbu da Više javno tužilaštvo u Beogradu u roku od tri dana donese naredbu o dopuni istrage radi boljeg razjašnjenja stvari, da bi se isptala osnovanost optužnice od 27. jun.

U naredbi suda navedene su dokazne radnje koje je potrebno da tužilaštvo preduzme u okviru dopune istrage, a koje su taksativno određene i rešenjem Apelacionog suda u Beogradu od 13. septembra, kojim je ukinuto rešenje Višeg suda o potvrđivanju optužnice. 

Prema tome, tužuilaštvo u dopuni istrage sada mora da izvrši prostorno-vremensko veštačenje svih snimaka sigurnosnih kamera koje se nalaze na porodičnoj kući H. J. na Putu za Crvenku, odnosno svih kadrova koji gledaju na nasip.

Zatim, veštak za telekomunikacije mora da izvrši prostorno i vremensko veštačenje kretanja mobilnog telefona svedoka Milana Radića koji se kritičnom prilikom nalazio u blizini nasipa i nosio svoj mobilni telefon, a koji je u svom iskazu naveo da je tom prilikom video muškarca i ženu kako silaze sa nasipa.

"Na osnovu analize baznih stanica potrebno je njegovo kretanje da se dovede u vezu sa već obavljenom analizom kretanja i komunikacije Zorana i Jelene Marjanović, kako bi se na potpun i pravilan način utvrdile činjenice koje su od značaja", navodi se u odluci Apelacinog suda u koju je Tanjug imao uvid.

Dopunsko veštačenje za telekomunikacije 

Tužilaštvo takođe mora da naloži dopunsko veštačenje za telekomunikacije u kojem bi se veštak izjasnio na koji način mreža detektuje isključenje telefona sa mreže i da li postoji signal telefonije da se okrivljeni isključio sa mreže (log of), odnosno da "na jasan način utvrdi na bazi čega je utvrđeno da je okrivljeni svesnom aktivnom radnjom isključio telefon – koju je, po nalazu veštaka preduzeo, kako bi bio nedostupan daljem registrovanju baznih stanica mobilne telefonije".

U dopunskoj istrazi moraće i da se obavi novo veštačenje na Biološkom fakultetu u Beogradu koje se tiče DNK brisa koji je uzet sa Marjanovićeve desne ruke, kako bi se utvrdilo da li se tu uočava prisustvo materijala ubijene žene.

Veštaci će takođe će morati da se izjasne o DNK tragu krvi koji pripada Jeleni, a koji je nađen na zadnjem sedištu Marjanovićevog "Mercedesa", jer su propustili da navedu kada je i na koji način nastao i koliko je star.

Budući da je saslušanje Zorane i Jelenine maloletne ćerke Jane obavljeno bez advokata, Apelacioni sud je ocenio da je saslušanje nezakonito, te da i ta povreda Zakona mora da se otkloni, odnosno da se dete ponovo ispita.

Prema nalogu suda, policija će takođe morati da foto-dokumentaciju lica mesta dostavi u pisanom obliku, a ne samo u elektronskoj formi, kao i ostalu fotodokumentaciju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво