Uhapšen "malčanski berberin" zbog proganjanja žena na "Mesindžeru"

N. J. iz okoline Niša uhapšen zbog sumnje da je veći broj žena proganjao sa svog profila na društvenoj mreži "Fejsbuk". Tereti se da im je, preko aplikacije "Mesindžer", u dužem vremenskom periodu slao poruke u kojima im je tražio da mu dostave svoju isečenu kosu ili da ih šiša u zamenu za novčanu nadoknadu. Reč je o muškarcu koji je u januaru izašao iz zatvora, gde je služio kaznu zbog silovanja, kaže direktor policije Vladimir Rebić za RTS.

Četrdesetpetogodišnjem N. J. je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu u Beogradu, saopštio je MUP.

Mediji su pisali o pretnjama i seksualnom uzmnemiravanju "bivšeg berberina" - takozvanog malčanskog berberina.

"To je čovek koji je u januaru izašao sa odsluženja zatvorske kazne koju je služio zbog izvršenog krivičnog dela silovanja i zbog činjenice da se pojavila informacija o mogućim pretnjama u skladu sa nadežnim višim tužilaštvom izvršen je pretres i njemu je juče određeno zadržavanje, zbog dela krivičnog dela proganjanja", rekao je direktor policije Vladimir Rebić za RTS.

Direktor policije osvrnuo se i na lažnie prijave otmice dece, ukazujući da je reč o "pravoj epidemiji".

Obrazložio je da je u Novom Sadu bila prijava devojčice koja je pokušana da bude oteta od muškarca koji je bio nag u svom vozilu. Ispostivalo se da je, pregledom kamera, nakon ispitivanja vozača i razgovora devojčice u Centru za socijalni rad, prijava bila izmišljena i da se vozač raspitivao za put kako da dođe do željene destinacije.

Naveo je primer i devojčica u Grockoj koja je izmislila da je oteta od strane nepoznatog lica da bi opravdala razloge dužeg zadržavanja u školi jer je imala privatne razloge da ne dođe kući na vreme.

"Očigledno da se radi o učestalom prijavljivanju otmice, što izaziva paniku kod građana", rekao je Rebić.

Rebić kaže da najčešće prijavljuju roditelji ili nastavnici u školama ali na neprimeren način.

"Apelujem na sve njih da prijave policiji i ona će sprovesti sve potrebne aktivnosti i mere. Nikako ne prijavljivati na društvene mreže i širiti je društvenim mrežama, što se u svim slučajevima desilo", rekao je Rebić

Tako se izaziva nesigurnost i panika građana, kaže Rebić.

Ispitani su svi prijavljeni pokušaji otmice i u 11 slučajeva je utvrđeno da nije bilo pokušaja otmice.

Govoreći o prošlonedeljnom upadu huligana u u Beton halu, Rebić kaže da je slučaj pri kraju s obzirom na činjenicu da su identifikovani svi učesnici.

"Tri lica su zadržana, određeno je policijsko zadržavanje i za jednog i pritvor. Ostali se nalaze na slobodi zato što nisu distupni policiji. Naći ćemo ih pre ili kasnije", istakao je Rebić.

Oni se terete za krivičnno delo nasilničkog poonašanja a u prethodnom periodu bili su izvršioci krivičnih dela.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 13. okt 2018, 10:38)
anonymous [neregistrovani]

pojasnite mi recenicu

"Naveo je primer devojčica u Grockoj koja je izmislila da je oteta od strane nepoznatog lica da bi opravdala razloge dužeg zadržavanja u školi jer je imala privatne razloge da ne dođe kući na vreme."

Koji su to "privatni razlozi" da se ne dodje kuci na vreme?!