Optužni predlozi protiv šest osoba za eksploziju u TRZ "Medna"

Više javno tužilaštvo u Kragujevcu podnelo Višem sudu u Kragujevcu optužne predloge protiv šest osoba zbog eksplozije u Tehničko-remontnom zavodu "Medna", u kojoj su, 28. februara prošle godine, život izgubila četvorica zaposlenih.

Okrivljeni su D. K. (1963) iz Kragujevca i D. Ž. (1970) iz Čačka, zbog postojanja opravdane sumnje da su kao profesionalna vojna lica na rukovodećim mestima u Tehničko-remontnom zavodu "Medna", izvršili krivično delo – nepreduzimanje mera za obezbeđenje vojne jedinice.

Takođe, optužni predlog, podnet je, i protiv četvorice službenih lica: I. N. (1981), S. P. (1973), 3. A. (1978) i S. K. (1969), iz Kragujevca, zbog krivičnog dela – teško delo protiv opšte sigurnosti.

Okrivljenima se stavlja na teret, da je svako u okviru svoje nadležnosti učinio propust, u smislu nepreduzimanja pružanja uputstava i propisanih potrebnih mera iz blasti bezbednosti i zdravlja na radu u objektima, na radnim mestima i radnoj okolini za čuvanje života i zdravlja ljudi i obezbeđenje objekata koji su mu povereni, odnosno, propust da u okviru svoje nadležnosti postupi po propisima i tehničkim pravilima o primeni mera zaštite.

Zbog toga je, navodi se u saopštenju VJT u Kragujevcu, 28. 02. 2017. godine, nakon izbijanja požara, u radionici broj 28 u boksu 10,u kojoj je bila veća količina ubojnih sredstava od dozvoljene, vatra proširila na još dve radionice, i došlo je do eksplozije.

U eksploziji su poginula četiri lica – potpukovnik Miroslav Perišić, kapetan Darko Kostić i civilna lica zaposlena u Tehničko-remontnom zavodu "Medna" – Željko Nikolić i Dejan Kovačević.

Osam radnika TRZ-a i četiri pripadnika Vatrogasno-spasilačke brigade u Kragujevcu zadobilo je teške telesne povrede, a lake telesne povrede zadobilo je četiri radnika Tehničko-remontnog zavoda "Medna" i pet pripadnika Vatrogasno-spasilačke brigade.

"U požaru i eksploziji, nastala i veća materijalna šteta i to u TRZ-u u iznosu od 123.447.000,00 dinara, a po sredstva i opremu Vatrogasno-spasilačke brigade u iznosu d 1.560.000,00 dinara, sve u ukupnom iznosu od 124.603.000,00 dinara", navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Kragujevcu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво