Suđenje Miškoviću odloženo za 26. oktobar

U Specijalnom sudu u Beogradu za 26. oktobar odložen je nastavak objedinjenog suđenja vlasniku "Delta holdinga“ Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, vlasniku "Nibens grupe" Milu Đuraškoviću i ostalim optuženim za utaju poreza, kao i optuženima u slučaju Fabrike maziva (FAM) u Kruševcu.

Suđenje je odloženo radi neophodnih izjašnjenja odbrane o dopunskom veštačenju Gradskog zavoda za veštačenje u vezi sa optužbama koje se tiču FAM-a, a koje je sudu dostalljeno 2. oktobra a strankama i braniocima uručeno danas.

Stranke i branioci imaju rok od pet dana da se upoznaju sa veštačenjem i da se izjasne da li zahtevaju da se veštaci neposredno saslušaju na glavnom pretresu.

Nastavak suđenja, odnosno dokaznog postupak je zakazan za 26. oktobar, a potom i za 14. i 15. novembar, kao i 3. i 4. decembar.

To veštačenje se ne odnosi na Miškoviće.

Miroslavu Miškoviću se suđenje ponavlja zbog optužbi za pomaganje sinu Marku da utaji porez od oko 320,3 miliona dinara, a iz istog razloga suđenje se ponavlja i prema Živojinu Petroviću i Jadranki Bardić.

U ovom procesu ponovo se sudi i vlasniku "Nibens grupe" Milu Đuraškoviću takođe zbog utaje poreza, kao i zbog sumnje da je sa saradnicima oštetio kruševački FAM.

Đurašković je prvooptuženi u ovom procesu a posle slede njegovi saradnici, dok su Miškovići navedeni u optužnici nakon njih.

Suđenje im se ponavlja po nalogu Apelacionog suda u Beogradu, koji je u septembru prošle godine ukinio prvostepenu presudu kojom su Miškovići i Đurašković bili osuđeni za poresku utaju i naložio da im se suđenje ponovi za to delo, a Đuraškoviću i njegovim saradnicima i za zloupotrebe sa kruševačkom Fabrikom maziva (FAM).

Miškovići i Đurašković kao i još četiri okrivljena su zbog nedostatka dokaza odlukom Apelacionog suda pravosnažno su oslobođeni optužbi za zloupotrebe sa putarskim preduzećima, zbog čega su bili prvobitno uhapšeni u decembru 2012.

Na ponovljenom suđenju svi optuženi će imati priliku da ponovo iznesu svoje odbrane, a sud da otkloni nedostatke zbog kojih su prvostepene presude ukinute.

Miroslavu Miškoviću će se sada ponovo suditi za krivično delo utaja poreza izvršena pomaganjem, odnosno jer je prema navodima optužnice, pomogao sinu Marku u utaji poreza po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća.

Marko Mišković i Milo Đurašković se terete za utaju poreza po odbitku za koje je zaprećena kazna od jedne do 10 godina zatvora, a ista kazna je zaprećena i za pomagače.

Đurašković se tereti i za zloupotrebu položaja odgovornog lica zbog oštećenja FAM-a, a za isto delo su optuženi su i njegovi saradnici Dejan Jeftić, Risto Ristić, Boro Jelić, Branislav Jovanović, Ljiljana Kostić i Srđan Filipović.

Protiv Miškovića, Đuraškovića, kao i još osam optuženih, krivični postupak je pokrenut krajem 2012. godine zbog sumnje da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra.

Tada su bili uhapšeni i posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, pošto su položili višemilionska jemstva u evrima, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

Odlukom Apelacionog suda, "pala je" optužnica tužilaštva za organizovani kriminal koja ih je teretila da su finansijskim transakcijama izvlačili novac iz putarskih preduzeća i tako doveli do njihove propasti, odnosno da su ih u periodu od 2005. do 2010. godine oštetili za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara.

Slučaj u vezi sa Fabrikom maziva iz Kruševca pokrenut je 2010. godine.

U tom slučaju, sumnja se da su optuženi oštetili preduzeće iz Kruševca za iznos od oko 3.181.070.378,54 dinara (više od 32 miliona evra) i Đuraškoviću pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.498.289.138,43 dinara (oko 15 miliona evra).

S obzirom da je većina optuženih za putarska preduzeća bila i na optužnici za FAM, postupci su bili spojeni i u februaru 2015. godine je krenulo objedinjeno suđenje.

broj komentara 0 pošalji komentar