Obeleženo 14 godina od pogibije gardista, tužba protiv države

Porodice gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića obeležile su 14. godišnjicu pogibije svojih sinova. Njihovi pravni zastupnici najavili su tužbu protiv države Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu zbog nesprovođenja nove istrage po presudi Ustavnog suda iz 2013. godine.

Porodice su zapalile sveće ispred vojnog objekta "Karaš" na Topčideru, gde su Jakovljević i Milovanović 5. oktobra 2004. godine pronađeni mrtvi.

Vojna istraga tvrdila je da se radilo o ubistvu i samoubistvu gardista, dok je nezavisna državna komisija ocenila da ih je ubila treća osoba.

Otac Dragana Jakovljevića, Janko Jakovljević, rekao je da ni posle 14 godina od tragičnog događaja nema prave istine o smrti dvojice gardista i da će njihove porodice uz pomoć advokata i dokaza koje imaju pokušati da "pronađu svoje zakonsko pravo van Srbije".

Jakovljević je istakao da Tužilaštvo pet godina ništa nije preduzelo povodom ovog slučaja i izrazio nadu da će sud u Stazburu, kako kaže, smoći snage da natera Tužilaštvo u Srbiji da radi.

"Zameram i našem predsedniku jer je sve u njegovoj moći i trebalo je dosta da uradi, ali ništa ne preduzima i ništa se ne radi", rekao je Jakovljević.

Otac Dražena Milovanovića, Petar Milovanović, istakao je istraga stoji u mestu i da je tako od prvog dana, te da mu se čini da "ni država, ni vojska nisu zainteresovane za ovaj slučaj".

"I od ove i od bivših vlasti dobijali smo samo obećanja, ništa nismo saznali, ovo je sramota za državu, a naši zastupnici će potražiti pravdu na drugom mestu", ukazao je Milovanović.

Postavio je pitanje zašto se stalo sa istragom i podsetio da su se roditelji gardista pre dve godine sastali sa tadašnjim premijerom Aleksandrom Vučićem kada je, kaže, najavljeno formiranje posebne komisije za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista.

"Do danas se ništa ne zna o toj komisiji ni zašto se stalo sa tim", rekao je Milovanović.

Tužba protiv Srbije 

Jedan od pravnih zastupnika porodica Jakovljević i Milovanović, Predrag Savić, najavio je pokretanje tužbe protiv države Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava zbog nesprovođenja presude Ustavnog suda iz 2013. godine da se sprovede istrage protiv onih koji su ometali istragu o pogibiji gardista.

"Već nekoliko meseci radimo na pripremi predstavke, odnosno, tužbe protiv Srbije pred Strazburom. Kažu nam da su šanse male, ali verujem da ćemo napisati kvalitetnu predstavku i da ćemo zainteresovati stručnu, naučnu i svetsku javnost, kao i sud u Strazburu", rekao je Savić.

Tvrdi da su porodice i njihovi advokati uspeli da za 14 godina dokažu da su vojnici ubijeni i da je to 2013.godine potvrdila odluka Ustavnog suda u kojoj se navodi da je gardistima povređeno pravo na život, a porodicama pravo na pravično suđenje.

Tada je, kaže, naloženo Okružnom sudu u Beogradu i Okružnom tužilaštvu da sprovedu novu istragu, ali je presuda Ustavnog suda ostala "mrtvo slovo na papiru".

Savić je naveo da sud u Strazburu već razmatra predstavku koju su pravni zastupnici porodica gardista podneli povodom oslobađanja optužbe za klevete i uvrede nekadašnjeg vojnog istražnog sudije Vuka Tufegdžića.

"O tom predmetu će se u Strazburu odlučivati menitorno, iako su tužioci privatna lica. Napravljen je taj presedan, a nadamo se da ćemo i u ovom predmetu uspeti da pridobijemo nadležnost suda u Strazburu", ukazao je Savić.

Dodao je da nema nikakvih informacija o komisiji čije je formiranje najavljeno pre dve godine kako bi se ispitale sve okolnosti i činjenice o "slučaju Topčider".

"Tražio sam nekoliko puta od MUP-a da postupa u ovom predmetu i proveri neke informacije što je i učinjeno, ali ne znam da li je to urađeno nezavisno ili je u nadležnosti ove komisije. Voleo bih da ta komisija postoji, da radi i da otkrije počinioce ovog krivičnog dela", naveo je Savić.

Godišnjicu smrti dvojice gardista obeležila je i nevladina organizacija "Žene u crnom", čije su predstavnice položile cveće na mesto pogibije Jakovljevića i Milovanovića i razvile transparent "Nikad nećemo zaboraviti zločin u Topčideru".

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 06. okt 2018, 11:28)
anonymous [neregistrovani]

medjunarodni sud

malo nam je bruke pa sada medjunarodni sud da svi vide kakav smo narod.radi sacice kriminalaca.

(petak, 05. okt 2018, 13:53)
Nenad [neregistrovani]

Država?

Sve dok se ovaj slučaj ne reši, tj. svi umešani osude, neću imati poverenje u sudstvo Srbije...

(petak, 05. okt 2018, 13:08)
daca [neregistrovani]

ssaaa

Tuzno je sto neke stvari ostaju nerazjasnjene do kraja.

(petak, 05. okt 2018, 12:06)
anonymous [neregistrovani]

Политичари против грађана

Моги злочини у Србији се гурају под тепих. Масовна крађа беба из породилишта, скандал са лекарима Хитне помоћи и погребним предузећима у Београду, Савамала, убиство гардиста, пљачкашка приватизација многих предузећа... Докле