Ivan Adrovac svedoči na suđenju za pokušaj ubistva Beka

Viši sud u Beogradu odlučio je da sasluša Ivana Adrovca kao svedoka u postupku koji se vodi protiv njegove supruge Maje i Aleksandra Zdravkovića, optuženih za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka u novembru 2014. godine.

S obzirom da je Adrovac u zatvoru u Cirihu saslušanje će se najverovatnije obaviti video-linkom iz Specijalnog suda u Beogradu sa švajcerskim zatvorom.  

U ovom postupku optuženi su Aleksandar Zdravković kao neporedni izvršilac pokušaja ubistva Beka i Maja Adrovac koja se tereti za pomaganje izvršiocima tog krivičnog dela.

Adrovac se samo u medijima pominjao kao jedan od učesnika ovog dela ali nije zvanično osumnjičen. Sud je predvideo da njegovo ispitivanje putem video linka pokuša da obavi 6. decembra ili 24. januara sledeće godine.

Inače, suđenje Maji Adrovac i Zdravkoviću danas je nastavljeno osporavanjem telekomunikacionog veštačenja - njihovih telefona i baznih stanica.

Njihovi branioci osporavali su kredibilitet veštaka i tvrdili da nije objektivan i da se bavi manipulacijama.

Maja Adrovac je posle prvog suđenja u ovom postupku bila oslobođena optužbi zbog nedostatka dokaza, a sada joj je u toku ponovljeno suđenje u postupku u kom je pored nje optužen i Zdravković. 

Oboje su pred sudom negirali krivicu i učešće u ovom krivičnom delu.

Zdravković je optužen za krivično delo teško ubistvo u pokušaju i u pritvoru je od hapšenja u julu 2016. godine, dok se Maja Adrovac brani sa slobode. 

Jedinstven postupak po nalogu Apelacionog suda 

Postupak protiv Zdravkovića i Adrovac prošle godine je spojen u jedinstveni postupak po nalogu Apelacionog suda u Beogradu.

Apelacioni sud je prethodno ukinuo oslobađajuću presudu Maji Adrovac.

Zdravkoviću se, optužnicom se na teret stavlja teško ubistvo u pokušaju. On je uhapšen u julu 2016. godine nakon što je ranjen u jednoj gradskoj pucnjavi i od tada je u pritvoru Okružnog zatvora.

Prilikom hospitalizacije proveren je njegov DNK na osnovu kojeg je povezan sa pokušajem ubistva Milana Beka. 

Tereti se da je sa više nepoznatih osoba pokušao da ubije Beka, kao i da je doveo u pitanje život njegovog vozača Dragana Dragaša, i to tako što pucao u njih kada je vozač usporio kretanje vozila kako bi daljinskim upravljačem otvorio kapiju kuće na Senjaku u kojoj Beko živi sa porodicom.

Zdravković je i ranije sumnjičen za teška krivična dela kao pripadnik "zemunskog klana", ali je optužbi oslobođen.

Beko je ranije tokom svedočenja rekao da bi Zdravković mogao da bude napadač koji je pucao na njega, ali to nije mogao da tvrdi sa sigurnošću.

Kod Maje Adrovac, koja je bila uhapšena u julu 2015, nađeni su meci i DNK koji su je povezali sa napadom na biznismena, ali to Višem sudu tokom prvog postupka nije bio dovoljan dokaz da je osudi za umešanost u pokušaj ubistva, pa joj je izrekao oslobađajuću presudu u junu 2016.

Tu odluku je, međutim, Apelacioni sud ukinuo po žalbi tužioca i naložio da joj se ponovo sudi u istom postupku sa Zdravkovićem.

broj komentara 0 pošalji komentar