Uhapšeno 36 osoba – voće iz EU prodavali u Rusiji kao srpsko

Viši sud u Beogradi odredio je pritvor za šest od 36 osumnjičenih koji su pre dva dana uhapšeni u akciji Udarne grupe više državnih organa, zbog sumnje da su učestvovali u zabranjenom reeksportu poljoprivrednih proizvoda poreklom iz Evropske unije u Rusku federaciju.

U ovom slučaju osumnjičeno je ukupno 80 osoba protiv kojih će biti sprovedena istraga zbog više krivičnih dela, a njih 74 će se braniti sa slobode.

U odnosu na šest osumnjičenih, sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije Višeg suda u Beogradu, odredio je pritvor zbog postojanja osobitih okolnosti da bi u toku istrage mogli da utiču na svedoke, rekla je za Tanjug portparol suda Bojana Stanković.

Sudija je odbio da odredi pritvor prema drugih šest osumnjičenih za koje je Više tužilaštvo pritvor tražilo.

U saopštenju tužilaštva koje je dostavljeno Tanjugu se precizira da je u ovom slučaju Udarna grupa podnela čak je 80 krivičnih prijava za učestvovanje u nedozvoljenom reeksportu poljoprivrednih proizvoda, kao i za učešće u pribavljanju više milionske protivpravne imovinske koristi, kao i za pranje novca. 

Osumnjičeni se terete da su sebi i drugim pravnim i fizičkim licima pribavili protivpravnu imovinsku korist od najmanje 439.343.718 dinara.

U akciji suzbijanja korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapšeni su D. Ž. (42) i J. Ž. (42), koji se sumnjiče da su organizatori kriminalne grupe, kao i odgovorno lice preduzeća "Kleri frut" T. M. (38), bivše odgovorno lice tog preduzeća A. S. (30) i zaposleni u toj firmi Ž. V. (45).

Među uhapšenima je i odgovorno lice preduzeća "Vip frut" i bivše odgovorno lice firme "Vip logistik" Lj. V. (43), 22 vlasnika poljoprivrednih gazdinstava, četiri otkupljivača, a krivična prijava u redovnom postupku podneta je protiv još 43 osobe.

Osumnjičeni, kojima se stavlja na teret da su počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba položaja odgovornog lica i pranje novca, sumnjiče se da su po povlašćenim uslovima, suprotno Sporazumu o slobodnoj trgovini, Zakonu o zdravlju bilja, Uredbi o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju Vlade Republike Srbije, Protokolu o obezbeđivanju fitosanitarnih zahteva, organizovali nabavku i uvoz voća iz zemalja Evropske unije i njegovu zabranjenu prodaju u Rusku Federaciju.

Akciju hapšenja su sproveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Poreskom policijom Ministarstva finansija i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.  

Sumnja se da su, nakon prijema, voće poreklom iz zemalja EU prepakivali u hladnjači i tovarili u kamione za transport koje je angažovalo preduzeće "Kleri frut".

Mešanje voća iz EU i srpskog voća 

Kako bi prikrili poreklo robe, sumnja se da su uvezeno voće mešali sa istom vrstom voća koje su kupovali od domaćih proizvođača i izrađivali lažnu dokumentaciju o poreklu robe koju izvoze.

U okviru akcije, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapšeni su i zaposleni u Institutu "Agroekonomik" V. J. Z. (36) i M. V. (30). 

Oni se sumnjiče da su, kao zaposleni Instituta, kojima su bili povereni poslovi zdravstvenog pregleda pošiljaka bilja od strane Ministarstva poljoprivrede, suprotno Zakonu o zdravlju bilja i Uredbe o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju, izdavali fitosertifikate za potrebe preduzeća "Kleri frut", iako su znali da voće koje izvozi to preduzeće nije domaćeg porekla.

Sumnja se da su, prilikom izdavanja fitosertifikata preduzeću "Kleri frut" za kooperante-proizvođače povećavali količine voća u Jedinstvenom sistemu Ministarstva poljoprivrede, kako bi omogućili izvozniku "Kleri frut" da izbegne ograničenja predviđena sistemom, a koja se odnose na maksimalnu proizvodnju po parcelama evidentiranih proizvođača.

Ova akcija je rezultat predistražnog postupka koje je Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu sprovodilo u saradnji sa Odeljenjem za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Republike Srbije, Ministarstvima finansija-Poreske uprave i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i u saradnji sa drugim organima i institucijama koji u okviru svoje nadležnosti preduzimaju radnje radi otkrivanja ove vrste krivičnih dela.  

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво