Uhapšeno 36 osoba – voće iz EU prodavali u Rusiji kao srpsko

Viši sud u Beogradi odredio je pritvor za šest od 36 osumnjičenih koji su pre dva dana uhapšeni u akciji Udarne grupe više državnih organa, zbog sumnje da su učestvovali u zabranjenom reeksportu poljoprivrednih proizvoda poreklom iz Evropske unije u Rusku federaciju.

U ovom slučaju osumnjičeno je ukupno 80 osoba protiv kojih će biti sprovedena istraga zbog više krivičnih dela, a njih 74 će se braniti sa slobode.

U odnosu na šest osumnjičenih, sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije Višeg suda u Beogradu, odredio je pritvor zbog postojanja osobitih okolnosti da bi u toku istrage mogli da utiču na svedoke, rekla je za Tanjug portparol suda Bojana Stanković.

Sudija je odbio da odredi pritvor prema drugih šest osumnjičenih za koje je Više tužilaštvo pritvor tražilo.

U saopštenju tužilaštva koje je dostavljeno Tanjugu se precizira da je u ovom slučaju Udarna grupa podnela čak je 80 krivičnih prijava za učestvovanje u nedozvoljenom reeksportu poljoprivrednih proizvoda, kao i za učešće u pribavljanju više milionske protivpravne imovinske koristi, kao i za pranje novca. 

Osumnjičeni se terete da su sebi i drugim pravnim i fizičkim licima pribavili protivpravnu imovinsku korist od najmanje 439.343.718 dinara.

U akciji suzbijanja korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapšeni su D. Ž. (42) i J. Ž. (42), koji se sumnjiče da su organizatori kriminalne grupe, kao i odgovorno lice preduzeća "Kleri frut" T. M. (38), bivše odgovorno lice tog preduzeća A. S. (30) i zaposleni u toj firmi Ž. V. (45).

Među uhapšenima je i odgovorno lice preduzeća "Vip frut" i bivše odgovorno lice firme "Vip logistik" Lj. V. (43), 22 vlasnika poljoprivrednih gazdinstava, četiri otkupljivača, a krivična prijava u redovnom postupku podneta je protiv još 43 osobe.

Osumnjičeni, kojima se stavlja na teret da su počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba položaja odgovornog lica i pranje novca, sumnjiče se da su po povlašćenim uslovima, suprotno Sporazumu o slobodnoj trgovini, Zakonu o zdravlju bilja, Uredbi o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju Vlade Republike Srbije, Protokolu o obezbeđivanju fitosanitarnih zahteva, organizovali nabavku i uvoz voća iz zemalja Evropske unije i njegovu zabranjenu prodaju u Rusku Federaciju.

Akciju hapšenja su sproveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Poreskom policijom Ministarstva finansija i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.  

Sumnja se da su, nakon prijema, voće poreklom iz zemalja EU prepakivali u hladnjači i tovarili u kamione za transport koje je angažovalo preduzeće "Kleri frut".

Mešanje voća iz EU i srpskog voća 

Kako bi prikrili poreklo robe, sumnja se da su uvezeno voće mešali sa istom vrstom voća koje su kupovali od domaćih proizvođača i izrađivali lažnu dokumentaciju o poreklu robe koju izvoze.

U okviru akcije, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapšeni su i zaposleni u Institutu "Agroekonomik" V. J. Z. (36) i M. V. (30). 

Oni se sumnjiče da su, kao zaposleni Instituta, kojima su bili povereni poslovi zdravstvenog pregleda pošiljaka bilja od strane Ministarstva poljoprivrede, suprotno Zakonu o zdravlju bilja i Uredbe o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju, izdavali fitosertifikate za potrebe preduzeća "Kleri frut", iako su znali da voće koje izvozi to preduzeće nije domaćeg porekla.

Sumnja se da su, prilikom izdavanja fitosertifikata preduzeću "Kleri frut" za kooperante-proizvođače povećavali količine voća u Jedinstvenom sistemu Ministarstva poljoprivrede, kako bi omogućili izvozniku "Kleri frut" da izbegne ograničenja predviđena sistemom, a koja se odnose na maksimalnu proizvodnju po parcelama evidentiranih proizvođača.

Ova akcija je rezultat predistražnog postupka koje je Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu sprovodilo u saradnji sa Odeljenjem za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Republike Srbije, Ministarstvima finansija-Poreske uprave i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i u saradnji sa drugim organima i institucijama koji u okviru svoje nadležnosti preduzimaju radnje radi otkrivanja ove vrste krivičnih dela.  

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 25. okt 2018, 23:00)
Poreklo robe [neregistrovani]

Poreklo sirovina...

Po pravilima porekla robe utvrdjuje se i poreklo sirovina od kojih se prave gotovi proizvodi poput dzemova marmelada isl.
Pravila su odredjena zakonskim regulativama...pa ko radi i ume da radi svoj posao nece dopustiti mesanje sirovina stranog porekla a pri tom da dodeli srpsko preferencijalno poreklo za potrebe plasmana robe na trzista sa kojima RS ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.

(četvrtak, 04. okt 2018, 18:37)
anonymous [neregistrovani]

cast

Ako covek ima i malo casti postenja i dostojanstva onda nece varati prijateljsku nam zemlju, niti bilo koju drugu, posebno ako zna njen stav po odredjenom pitanju. A mi to znamo. Nema tih para za koje se to cini. Ali posto velika vecina gradjana Srbije nema ni slova od ovog zato nam i je ovako kako je. Po nekim komentarima vidim da su i komentatori spremni na nesto slicno sto govori o njima u koju grupu ljudi pripadaju Pa se pitamo sta posten svet bezi od nas.

(četvrtak, 04. okt 2018, 15:43)
anonymous [neregistrovani]

sokovi i dzemovi

sta ako napravi sokove,dzemove...od voca iz EU I proda rusima?

(četvrtak, 04. okt 2018, 14:56)
anonymous [neregistrovani]

Lažiranje

Jeste, privatnik ima pravo da kupi i proda, ali nema pravo da menja deklaraciju!!!

(četvrtak, 04. okt 2018, 14:09)
anonymous [neregistrovani]

privatnik

ima pravo da kupi i proda i da plati porez.

(četvrtak, 04. okt 2018, 11:13)
anonymous [neregistrovani]

Mesanje

u medjunarodne trgovinsko-politicke poslove, naravno na nasu stetu, treba najstrozije kazniti.

(četvrtak, 04. okt 2018, 10:01)
anonymous [neregistrovani]

Ako budu kaznjeni, onako kako zasluzuju, nece.....

.....nikome da padne na pamet da se bavi takvim - kriminalom!!!