Pritvor osumnjičenima za zloupotrebe katastra na Vračaru

Viši sud u Beogradu odredio je rano jutros pritvor do 30 dana za troje osumnjičenih za zloupotrebe u katastru u beogradskoj opštini Vračar koji se sumnjiče da su oštetili budžet za pola miliona dinara.

Pritvor je određen za M. Ž, bivšeg šefa službe za katastar nepokretnosti u opštini Vračar, D. O, bivšeg stručnog savetnika za geodetske projekte u tom katastaru, i D. A, direktora Privrednog društva "Smart plus".

Portparolka suda Bojana Stanković precizirala je za Tanjug da im je pritvor određen zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da bi mogli uticati na svedoke.

Prethodno je Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu pokrenulo istragu protiv njih troje, kao i protiv J. F, bivšeg referenta u Službi za katastar nepokretnosti opštine Vračar zbog izvrsenja krivicnog dela zloupotreba sluzbenog položaja, rekla je Tanjugu portparolka tužilaštva Tatjana Sekulić.

Policija je nakon hapšenja saopštila da se osumnjičeni, koji su bili zaposleni u Službi za katastar nepokretnosti opštine Vračar, terete da su marta 2017. godine, po prethodnom dogovoru, iskorišćavanjem službenih položaja, uz podstrekavanje osumnjičenog D. A, doneli rešenje kojim je izvršen upis prava svojine u korist preduzeća ''Smart plus'' na jednom stambenom objektu na Vračaru.

To su, kako se sumnja, izvršili na osnovu falsifikovanog rešenja o ozakonjenju Sekretarijata za poslove legalizacije objekata.

Sumnja se da je potom D. O. overila prijavni list svojim potpisom, na osnovu čega je doneto rešenje o upisu prava svojine koji je osumnjičena parafirala, a potpisao ga je M. Ž, iako je prema Zakonu o ozakonjenju propisano da nadležni organ po službenoj dužnosti dostavlja elaborat geodetskih radova i primerak pravnosnažnog Rešenja o ozakonjenju organu zaduženom za poslove premera i katastra u roku od tri dana od dana njegove pravnosnažnosti.

Rešenje o upisu prava svojine, kako se sumnja, doneto je i pored toga što falsifikovano rešenje Sekretarijata za poslove legalizacije objekata u sebi sadrži različite brojeve rešenja koji se odnose na dve različite katastarske opštine.

Time su oni pribavili korist preduzeću "Smart plus" za iznos takse koja se naplaćuje prilikom postupka ozakonjenja objekta i oštetili Grad Beograd i budžet Republike Srbije za 500.000 dinara, saopštila je policija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво