Nesreća na gradilištu "Beograda na vodi", poginula dva radnika

Dvojica radnika, poslovođa i pomoćnik geometra, poginula su prilikom pada sa 22. sprata zgrade na gradilištu "Beograda na vodi".

Hitna pomoć je oko 9.45 primila poziv da su dve osobe pale sa "Štrabagove" zgrade, kaže za RTS portparol Hitne pomoći Mirko Lutovac.

Dva muškarca pala su sa velike visine, a lekarska ekipa mogla je samo da konstatuje smrt, dodaje Lutovac.

Kako RTS saznaje, stradala su dva radnika koja su pala sa 22. sprata Kule "B".

Ono što se moglo čuti od njihovih kolega na gradilištu, jeste da su dvojica radnika stajala na oplati (drvena konstrukcija koja se puni betonom), koja se prelomila.

Kako RTS saznaje, poginuli su mladić od dvadesetak godina i radnik oko četrdeset.

Reč je o poslovođi i pomoćniku geometra iz kooperantske firme koja radi za "Štrabag".

Oni su prošli obuku, imali punu opremu i bili su prijavljeni radnici. 

Kompanija "Belgrade Waterfront" izrazila je veliko žaljenje zbog tragičnog događaja i izjavila najiskrenije saučešće porodicama poginulih radnika.

"Kompanija će pružiti pomoć u istrazi svih okolnosti nesreće koja se dogodila na gradilištu, a koju sprovode nadležni organi", navodi se u saopštenju.

Na svim gradilištima kompanije "Belgrade Waterfront" uključujući i gradilište na kome je glavni izvođač radova kompanija "Štrabag", primenjuju se najviši standardi bezbednosti i zaštite na radu i plan preventivnih mera, navodi se u saopštenju.

Kompanija "Štrabag doo" izrazila je žaljenje zbog pogibije dvojice radnika.

U saopštenju kompanija navodi da okolnosti ukazuju na to, da je u pitanju nesrećan slučaj, iako su primenjene sve propisane mere zaštite na svim pozicijama gradilišta.

Nažalost, i pored toga, došlo je do gubitka života, koji se nije mogao predvideti, niti sprečiti merama zaštite, navode u kompaniji.

"'Štrabag doo', kao društveno odgovorna kompanija, vodi računa o svakom detalju i svim zaposlenim licima. Ljudski faktor je nažalost sveprisutan u ovakvim delatnostima, a ‘Štrabag' će preduzeti, kao i do sada, implementaciju najviših standarda kako bi svi zaposleni bili maksimalno bezbedni", navodi se u saopštenju.

Inače, krajem avgusta dogodila se nasreća i na gradilištu na mestu nekadašnje američke ambasade kada je poginuo jedan radnik.

broj komentara 12 pošalji komentar
(subota, 15. sep 2018, 08:37) - anonymous [neregistrovani]

I pored

ne retke neodgovornosti firmi čak i sami radnici se neretko neodgovorno ponašaju prema svojoj bezbednosti.

(subota, 15. sep 2018, 07:10) - anonymous [neregistrovani]

e

nije tu bilo sve po propisima, sto kaze covek da stojis na visini odpreko 50 metara gde nema ni zastitne ograde i pri tome da nisi vezan pa to je velik propusti...saucesce porodicama,pocivajte u miru...

(petak, 14. sep 2018, 14:35) - anonymous [neregistrovani]

Punu opremu

Da su imali punu opremu bili bi vezani.Visina veca od 3m obavezno je imati opremu za vezivanje,a nazalost oni nisu imali svu opremu.Saucesce porodicama

(petak, 14. sep 2018, 14:23) - anonymous [neregistrovani]

preventivnost

Preventivna zaštita u toku rada mora se poštovati. Nepridržavanje ove mere ima katastrofalne posledice. Nije dovoljno biti stručan ako nismo ozbilni ili disciplinirani u toku rada. Ja sam zaista šokiran za ova dva izgubljena života. moje iskreno saučešće porodicama.

(petak, 14. sep 2018, 13:00) - anonymous [neregistrovani]

HTZ

Ne poštuje se HTZ, higijensko-tehnička zaštita. U ovom slučaju tehnička. Sada je važnije spomenuti da su radnici bili prijavljeni. Ministar reče kako u slučaju Narodne biblioteke nije bilo propusta, a bilo je i te kako. Moralo je biti propisano da se radi svake eventualnosti u radu sa otrovnim gasom i to u zatvorenom prostoru obavezno nose gas maske. U ovom slučaju kako su dva radnika morala da stoje na daskama na toj visini ne vezani? Da li HTZ više ne postoji ili se ne poštuje?

(petak, 14. sep 2018, 12:05) - Воронцов [neregistrovani]

Тако грађевинарство постаје све више опасан посао

Незамисливо је да на таквим висинама човек не буде свезан.

(petak, 14. sep 2018, 11:37) - anonymous [neregistrovani]

Ne postuju se propisi

Zastita na radu je skroz podbacila.

(petak, 14. sep 2018, 11:36) - anonymous [neregistrovani]

Gde je zastita na radu

Saucesce porodici. Radnici verovatno nisu bili vezani. Na takvim visinama obavezno je vezivanje, ali to se u Srbiji izgleda ne praktikuje.

(petak, 14. sep 2018, 11:08) - lalatovic t. [neregistrovani]

Nasa gradjevina nema iskustva sa gradnjom tako visokih zgrada

Slabe mere zastite ili se ne postuju. Nema treceg. Saucesce porodicama poginulih radnika

(petak, 14. sep 2018, 10:47) - anonymous [neregistrovani]

Komentar

Strašno.