Branko Lazarević ponovo negira krivicu

Suđenje bivšem šefu kabineta ministra unutrašnjih poslova Srbije Branku Lazareviću i ostalim optuženima za odavanje poverljivih policijskih informacija pripadnicima grupe optuženog Darka Šarića je formalno krenulo ispočetka zbog promene u sastavu sudskog veća.

Pored Branka Lazarevića u ovom postupku zbog krivičnog dela odavanje službene tajne optuženi su – advokat iz Novog Sada Radovan Štrbac, policajac Boris Gara, kao i Rodoljub Radulović zvani Miša Banana koji je u bekstvu i kome se sudi u odsustvu.

Na početku današnjeg suđenja, Lazarević je ponovio da nije kriv, ali ni sada nije detaljno iznosio odbranu navodeći da će to učiniti nakon odluke suda o dokaznim predlozima svog branioca.

Gara i Štrbac su najavili da će na sledećem suđenju ponovo izneti odbranu.

Lazarević i ostali se terete za krivično delo odavanje službene tajne.

Inače, promena član sudskog veća ne znači da će celo suđenje biti ponovljeno ispočetka i da će se ponovo izvoditi svi već izvedeni dokazi.

Zakon omogućava sudu da, uz saglasnost tužilaštva i odbrane izvrši uvid u svu dokumentaciju za jedan dan i da nastavi sa dokaznim postupkom praktično tamo gde je bio pre izmene u sastavu veća.

Osumnjičeni se terete da su tokom 2008. i 2009. prenosili poverljive policijske informacije Šariću pre pokretanja zvanične istrage za šverc kokaina u oktobru 2009. godine.

U optužnom predlogu se navodi da je Gara prenosio ključne podatke Lazareviću o praćenju Šarićeve grupe, nakon čega je Lazarević te informacije prosleđivao Štrpcu i Raduloviću, a oni Šariću.

To postupanje je, kako smatra Tužilaštvo za organizovani kriminal, ugrozilo istragu policije jer su pripadnici Šarićeve grupe promenili dotadašnji način komunikacije.

Šariću je u toku ponovljeno suđenje povodom optužbi za krijumčarenje kokaina, kao i suđenje za pranje para i falsifikovanje dokumenata.

broj komentara 0 pošalji komentar