U novosadskom sudu napadnuta advokatica

U Osnovnom sudu u Novom Sadu napadnuta je advokatica Enike Veg, koja je od zadobijenog udarca u glavu pala na pod, potvrdila je "Tanjugu" portparolka suda Svetlana Mitrović.

Portparolka je objasnila da se napad dogodio u zgradi suda, kao i da je napadač odmah pobegao, nakon što je udario advokaticu. 

"Zaposleni u sudu su odmah nakon toga pozvali policiju i Hitnu pomoć koja je ženu zbrinula i prebacila u Urgentni centar", rekla je Mitrovićeva. 

Portal 021 preneo je da se napad dogodio u hodniku suda, ispred sobe za overu dokumenata, kao i da je identitet muškarca koji je pesnicom udario advokaticu poznat policiji.

Napadač na advokaticu je suprotna stranka u jednom njenom slučaju, potvrdili su za Tanjug iz njene kancelarije.

Identitet muškarca je poznat policiji, a advokatica se nalazi na ispitivanjima u Kliničkom centru Vojvodine.

Enike Veg je poznata novosadska advokatica i doktor je pravnih nauka, a specijalnost joj je radno pravo.

Ministarstvo pravde najoštrije je osudilo napad na advokaticu Eniku Veg i pozvalo je nadležne organe da u što kraćem roku pronađu počinioca kako bi bio priveden pravdi.

Ministarstvo podseća da je formirana stalna radna grupa čiji je cilj unapređenje položaja advokata i jačanje njihove krivično-pravne zaštite.

Napadi na advokate predstavljaju napad i na vladavinu prava jedne države i sve institucije moraju preduzeti mere iz svoje nadležnosti kako se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali, ocenilo je Ministarstvo u saopštenju upućenom medijima.

Napad na Vegovu osudila je i Advokatska komora Vojvodine i zatražila da nadležni hitno preduzmu sve potrebne mere za otkrivanje počinioca i pokretanje krivičnog postupka.

Takođe, Udruženje sudija i tužilaca osudilo je današnji napad na advokaticu Eniku Veg i podržalo nedavnu inicijativu advokata za adekvatnu zaštitu ličnog i profesionalnog integriteta kroz posebne oblike krivičnopravne zaštite.

U saopštenju UST, koje je danas formalno osnovano, navodi da se zalaže za zaštitu svih učesnika u sudskim postupcima i bespoštednu borbu protiv svakog oblika napada ili akcije kojom se ruši i ugrožava nezavisnost i samostalnost obavljanja bilo koje od pravosudnih profesija.

"Samo advokati koji mogu slobodno i bez ikakve strepnje za lični i telesni integritet da zastupaju građane u sudskim postupcima, mogu u punom obimu da doprinesu primeni zakona i prava i pravdu učine dostupnom i jednakom za sve građane pred sudovima", navodi UST.

To strukovno udruženje je istaklo da se svaki napad na bilo kog predstavnika pravosudne profesije u vršenju svoje delatnosti ili u vezi sa njom, mora shvatiti kao napad na pravosuđe i da je adekvatna reakcija nužna.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 05. sep 2018, 10:27)
anonymous [neregistrovani]

advokati

nikada nemogu biti dobri za sve,sada se kriminalci ne boje da im nasrnu i na goli zivot.vrlo opasno zanimanje.