Osnovano Udruženje sudija i tužilaca Srbije

Novo strukovno udruženje pod nazivom Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) formirano je na osnivačkoj skupštini u Beogradu.

Za predsednika Udruženja jednoglasno je izabran zamenik javnog tužioca iz Beograda Nenad Stefanović, a za predsednika Upravnog odbora sudija iz Novog Sada Ivana Josifović.

Pored sudija i tužilaca, novo udruženje okuplja i sudijske i tužilačke pomoćnike iz brojnih gradova Srbije, Beograda, Novog Sada, Niša, Kruševca, Bora, Kragujevca...

Stefanović je u izjavi za Tanjug ukazao da je novo udruženje okupilo sudije i tužioce koji do sada nisu bili na upravljačkim pozicijama strukovnih udruženja i nisu pravili kompromise tokom i posle reizbora 2009. godine.

"Udruženje sudija i tužilaca smatra da je došlo vreme za novu energiju i pravac struke u prostoru u kojem su do sada delovala strukovna udruženja čija se rukovodstva decenijama nisu menjala, ni podmlađivala i čiji su ciljevi oročeni na nekoliko godina umesto da budu oročeni na više decenija", naveo je Stefanović.

Istakao da se deo ciljeva UST-a poklapa sa Evropskim udruženjem sudija i tužilaca za demokratiju i slobode (MEDEL), a prioritet mu je odbrana nezavisnosti pravosuđa od uticaja svakog drugog oblika državne vlasti i od uticaja posebnih interesa, kako pojedinaca i tako i grupa.

Prema rečima Stefanovića, udruženje se zalaže za organizaciju pravosuđa koje može da garantuje javnu službu u funkciji ostvarivanja pravde shodno principu transparentnosti, omogućavajući građanima kontrolu nad njegovim funkcionisanjem.

Dodao je da UST smatra da je reforma pravosuđa potreba svih građana, tako da je ne treba posmatrati kao jedan od uslova za članstvo u EU.

Zbog toga će se udruženje zalagati za transparetnost u pravosuđu, a posebno za donošenje i primenu kvalitetnih zakona koji će iznad svega garantovati vladavinu prava i nezavisnost pravosuđa koje delotvorno štiti prava svih građana pod jednakim uslovima, rekao je Stefanović.

broj komentara 0 pošalji komentar