Uhapšeni krijumčari, Albance sa Kosova prebacivali u Mađarsku

Sedam osoba uhapšeno je zbog sumnje da su veći broj Albanaca sa područja Kosova i Metohije krijumčarili u Mađarsku i ilegalno prebacivali do teritorije Austrije. Akciju hapšenja sproveli su pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije.

MUP saopštava da su osumnjičeni uhapšeni posle višemesečne međunarodne istrage u saradnji sa policijskim službenicima Mađarske.

Osumnjičeni su da su kao članovi organizovane kriminalne grupe počinili krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. Članovi organizovane kriminalne grupe, su kako se sumnja, za prebacivanje uzimali 3.000 evra po osobi.

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, a u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Policijskom upravom u Subotici, uhapšeni su K.F. (45), koji se sumnjiči da je organizator grupe, S. S. (38), Ž. P. (57), Đ. P. (40), R. A. (68), N. B. (21) i K. M. (28).

Terete se da su od sredine aprila do sredine maja ove godine omogućili prebacivanje većeg broja Albanaca sa područja Kosova i Metohije u Mađarsku i nedozvoljeni tranzit do teritorije Austrije.

Osumnjičeni su zainteresovanim licima za odlazak u zemlje Evropske unije organizovali prihvat na teritoriji Subotice, nakon čega su im omogućavali da na nedozvoljen način prelaze državnu granicu Srbije i Mađarske, pešice, izbegavajući graničnu kontrolu.

Postoje osnovi sumnje da su im, nakon toga, u međuzoni, predavali putne isprave državljana Srbije sa kojima imaju sličnosti, uz pomoć kojih su oni potom na nedozvoljen način ulazili na teritoriju Mađarske.

Sumnja se da su im potom organizovali dalji nedozvoljeni tranzit preko Mađarske do konačne destinacije u Austriji.

Policija je prilikom pretresa kod osumnjičenih pronašla tri pištolja, 263 komada municije različitog kalibra, oko 8.000 evra i više mobilnih telefona.

Takođe, od osumnjičenih privremeno su oduzeta četiri putnička motorna vozila koja su, kako se sumnja, korišćena u izvršenju ovog krivičnog dela.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 05. sep 2018, 09:17)
Sale [neregistrovani]

Srpska dokumenta

Osobama sa prebivalistem na Kosovo i Metohiju koji imaju srpske dokumente treba viza za sengen prostor...

(utorak, 04. sep 2018, 17:18)
anonymous [neregistrovani]

Apsurd !

Cemu krijumcarenje, pobogu ?

Pa Albanci (sasvim nebitno sta su po poreklu) sa Kosova i Metohije su drzavljani Republike Srbije i kao takvi imaju srpsko drzavljanstvo i srpska dokumenta - licnu kartu i pasos, a obzirom da Srbija ima bezvizni rezim sa EU (do 90 dana), mogli su bez ikakvih zakonskih prepreka da sami najnormalnije otputuju u bilo koju Sengen tj EU clanicu, konkretno Madjarsku i Austriju. Apsolutno ne razumem ovde iciju logiku u celoj prici ?!?! Cemu ovakva nepromisljenost, trosak, rizik i gubitak vremena kada je sve moguce potpuno legalno, vise puta jeftinije, bez rizika i mnogo brze ?!

Apelujem na sve drzavljane Srbije sa podrucja kosovosko-pomoravskog okruga da izvade licna dokumenta Srbije ciji su drzavljani i ostvare svoja Ustavom ZAGARANTOVANA prava, cak bi to trebala i sama EU da cini - da apeluje na svest ljudi da ostvare svoja prava u okviru svojih zemalja, a Srbija je zemlja kandidat za clanstvo u EU, pa bi EU samim tim trebala da kroz razne Programe i Partnerstva i pristupne fondove pomogne Srbiji da edukuje i informise sopstveno stanovnistvo, narocito u ruralnim i nedovoljno razvijenim podrucjima i regijama, a Kosovo i Metohiju to zasigurno jesu. To su najosnovnija ljudska prava - pravo glasa, pravo na novine/radio/TV tj informisanje, na telekomunikacije, na licna dokumenta (pasos i licna karta R Srbije), na kretanje ...