Osuđeni zbog pretnji Vučiću isekao nanogicu i pobegao u Crnu Goru

Zbog pretnji predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću, Treći osnovni sud u Beogradu osudio je sredinom jula Božidara Filipovića (53) na 11 meseci kućnog zatvora uz elektronski nadzor – nanogicu, saznaje "Tanjug".

Božidar Filipović je krajem maja uhapšen na jednom novobeogradskom splavu gde je izrekao pretnje Vučiću i Stefanoviću, a nakon presude je iz pritvora prebačen u svoj stan uz elektronsku nanogicu, preko koje je praćeno njegovo kretanje.

Presudom je Filipoviću, pored kazne kućnog zatvora, izrečena i mera proterivanja stranaca od tri godine, jer je crnogorski državljanin, a ovde nema ni prebivalište, a pasoš ne može da dobije jer je u Srbiji više puta bio osuđivan.

Međutim, nakon nekoliko dana Filipović je samoinicijativno isekao nanogicu i pobegao za Crnu Goru, gde je opet uhapšen zbog pretnji pištoljem gostima u jednom kafiću u Petrovcu.

Nakon što je primećen njegov nestanak, beogradski sud je raspisao poternicu za njim, a kazna kućnog zatvora mu je preinačena u klasični – efektivni zatvor.

U ovom slučaju Srbija ne može da traži izručenje zbog izdržavanja kazne zatvora, jer prema sporazumima sa Crnom Gorom, izručenje po tom osnovu može da se traži kada je u pitanju kazna zatvora preko dve godine.

Srbija može da traži eventualno od Crne Gore da prizna našu presudu i da Filipović u svojoj matičnoj državi izdrži kaznu na koju je osuđen zbog pretnji srpskom predsedniku i ministru.

Protiv njega se inače vodi još nekoliko postupaka pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, zbog sličnih krivičnih dela.

Filipović je krajem septembra prošle godine spalio svoj skupoceni "porše kajen" u Beogradu, zbog, kako je izjavio medijima, revolta prema "Parking servisu" i aktuelnoj vlasti koja ga, kako tvrdi, pritiska i uništava, kao i zbog toga što je ponovo odbijen za srpsko državljanstvo i ne može da investira svoj milionski kapital.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво