Opasne materije i dalje u "Viskozi"

Ni godinu dana od velikog požara, iz kruga lozničke fabrike "Viskoza" nije izmešteno oko 500 tona ugljen-disulfida, opasne i lako zapaljive materije.

Požar koji je zahvatio pogone lozničke "Viskoze", 8. decembra 2008. godine, pretio je da ugrozi skladište te materije, ali je presecanjem cevovoda to ipak sprečeno. Ugljen-disulfid smešten je u cisternama koje su potopljene u bazen sa vodom.

Tada je najavljeno hitno izmeštanje preostalog ugljen-disulfida iz "Viskoze", ali do sada to nije učinjeno. Zamenik gradonačelnika Loznice Petar Ekmeščić rekao je da izmeštanje te opasne materije prevazilazi mogućnosti gradske uprave, zbog čega je zatražena i dobijena pomoć države.

Ekmeščić je naveo da je iz budžeta Srbije uplaćeno 1,1 milion dinara i da su ta sredstva upotrebljena za sanaciju cevovoda i ventila u skladištu, potrebnih za njegovo bezbedno pretakanje.

Kako saznaje agencija Beta, postoji mogućnost da se, ako lepo vreme potraje, CS2 izmesti iz "Viskoze" do kraja godine.

Projekat za izmeštanje te opasne materije izradila je jedna slovenačka firma i očekuje se da on uskoro bude odobren u Ministarstvu životne sredine.

Ako bude potpisan ugovor sa Slovencima, transport će zbog lošeg železničkog koloseka u "Viskozi", biti obavljen cisternama, koje će ugljen-disulfid voziti do železničke stanice u Loznici.

Predviđeno je da odatle u specijalnim kontejnerima vozom krenu ka krajnjem kupcu.

Osim uklanjanja ugljen-disulfida, predviđeno je saniranje kompletnog skladišta, rezervoara i instalacija.

Otrovno i zapaljivo jedinjenje

Ugljen-disulfid je sumporno jedinjenje, otrovno, zapaljivo i eksplozivno pri dodiru s vazduhom. Deluje na nervno tkivo, mozak i periferni nervni sistem.

Koristio se u proizvodnji viskoze, celvlakna i svile, a nakon prekida proizvodnje u februaru 2005. godine ostao je u "Viskozi", na samo tri kilometra od centra Loznice.

Zaostala količina opasne materije bila bi potrošena za mesec dana da je fabrika nastavila da radi.

Inženjer kompanije Tomislav Sirk rekao je da se preostale količine nalaze propisno i bezbedno uskladištene pod vodom.

Sirk je dodao da se 18 čeličnih rezervoara sa ugljen-disulfidom nalazi u bazenu dubokom pet metara, odnosno jedan metar ispod nivoa vode. Rezervoari su međusobno udaljeni oko jedan metar. Dodaje da je skladište pod svakodnevnim nadzorom radnika fabrike.

U februaru 2007. godine Agencija za privatizaciju prodala je na aukciji tri "Viskozina" preduzeća - Energetiku, Hortikulturu i Lofolen.

Kasnije su zakazane dve licitacije za deset preostalih "Viskozinih" preduzeća, ali za njih nije bilo zainteresovanih, pa je u junu ove godine čitava fabrika sa preostalim preduzećima otišla u stečaj.

U "Viskozi" je sada ostalo 38 radnika koji nisu prihvatili ponuđeni poslednji, sedmi, krug socijalnog programa.

Na početku sprovođenja socijalnog programa 2003. godine, u fabrici je bilo oko 6.700 radnika, a pre dvadesetak godina 11.000.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара