Presuda u korist Nebojše Stefanovića zbog teksta na "Peščaniku"

Viši sud u Beogradu doneo je nepravosnažnu presudu kojom su sociološkinja Vesna Pešić i urednice portala "Peščanik" Svetlana Lukić i Svetlana Vuković obavezane da, na ime povrede ugleda i časti, solidarno isplate 200.000 dinara ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću i troškove postupka od 95.100 dinara, saznaje Fonet.

Presuda je doneta na osnovu tužbe Stefanovića zbog teksta "Dosoljavanje" o spornom rušenju objekata u beogradskoj četvrti Savamala.

Stefanović je tužio autorku Vesnu Pešić i urednice Peščanika da su mu tim tekstom povređeni ugled, čast i dostojanstvo ličnosti.

Sud je usvojio tužbeni zahtev Stefanovića i ocenio da su mu tekstom "Dosoljavanje" povređeni "dostojanstvo ličnosti i pravo na autentičnost", kao i "pričinjena nematerijalna šteta u vidu povrede lične i i profesionalne časti i ugleda".

Stefanović je, kako se navodi u obrazloženju presude Višeg suda u Beogradu, u tužbi ocenio da su osporenim tekstom "povređeni Zakon o javnom inormisanju i medijima, važeći međunarodni standardi ljudskih prava i javni interes u oblasti javnog informisanja".

Prema obrazloženju presude, "tekstom objavljenim na internet portalu Peščanik je maliciozno i netačno preneta mizjava tužioca povodom nelegalnog rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici".

Sud smatra da "tekst ne doprinosi javnoj raspravi o navedenom događaju i nije usmeren na rešavanje problema", već je "usmeren na vređanje i subjektivnu kategorizaciju tužioca, na vređanje njegovog dostojanstva, ugleda i časti".

Kako se podseća u obrazloženju presude, u osporenom u tekstu se, kao "nenadmašiva" i "nepredvidiva" pominje "glupost ministra policije Nebojše Stefanovića" i konstatuje da se time "grubo povređuju ljudska prava tužioca".

Prema stavu Suda, u tekstu je "pogrešno i netačno prenet i interpretiran tužiočev intervju" novinarima.

Rok za žalbu Apelacionom sudu je osam dana od prijema presude.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи