Policijska akcija u Blacu, privedeno 18 osumnjičenih za krivolov

Zbog krivolova na prepelice u okolini Blaca, lokalna policija je privela 18 naoružanih osoba, na osnovu prijave Tima za borbu protiv krivolova iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, saopšteno je iz tog Društva.

Naime, članovi pomenutog Tima i Društva za zaštitu i proučavanje ptica otkrili su tri lokacije na kojima su korišćene zakonom zabranjene elektronske vabilice za prepelice i o tome obavestili policiju u Blacu, čiji su službenici postavili dve zasede, po jednu u selima Krivaja i Kaševar.

"Ubrzo posle svitanja na lokacijama gde su radile vabilice pojavilo se ukupno 18 naoružanih osoba. Nakon što su započeli nezakonit lov, policija je intervenisala i sve ih privela u stanicu", navodi se u saopštenju Društva.

Tom prilikom su pronađene dve vabilice, četiri nezakonito ubijene prepelice, a policija je privremeno oduzela veliki broj pušaka i municije.

Nekoliko osoba čak nije posedovalo ni validne dozvole za lov toga dana, a neki su posedovali neodgovarajuće poluautomatsko oružje, tvrdi se u saopštenju.

Društvo za zaštitu ptica napominje da iako sezona lova na prepelice traje od 1. avgusta do 30. septembra, širom Srbije se koristi više od 800 elektronskih nelegalnih vabilica, emituju oglašavanje prepelica i mame ih, što krivolovcima osigurava do deset puta više ubijenih ptica nego u legalnom lovu.

Takođe, osigurava im i ilegalan profit nakon što se meso prepelica prokrijumčari preko granice, dodaje se u saopštenju.

Prema podacima Društva za zastitu ptica, U Srbiji se svake godine pored oko 45.000 zvanično odstreljenih jedinki, krivolovi više od 60.000 prepelica, čime se, kako navodi Društvo, populacija ove "male koke selice" masovno i bezobzirno uništava u Srbiji.

Društvo je uputilo apel građima koji se kreću kroz prirodu da prijave sve slučajeve ugrožavanja i stradanja divljih ptica i tako pomognu napore za njihovo očuvanje.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 05. avg 2018, 17:52)
Звечанац [neregistrovani]

Забрана лова

Лов - убијање животиња је забава за неиживљене и крволочне типове, ништа друго.

(nedelja, 05. avg 2018, 17:31)
Dragacevac [neregistrovani]

Lovci

Zakonom zabraniti lov.Lov je nista drugo nego izivljavanje nad zivotinjama.Lovci kao vole prirodu,voli je ti ali bez lovacke puske.