Navijačima iz Splita po 15 dana zatvora

Prekršajni sud u Beogradu osudio je 14 navijača Hajduka iz Splita, koji su divljali na benzinskoj stanici u Vrčinu, na po 15 dana zatvora, piše "Politika". Ostalih 13 privedenih je oslobođeno navoda iz prekršajne prijave, ali nisu pušteni na slobodu, jer im je juče određeno zadržavanje do 48 sati.

Suđenje hrvatskim huliganima pred Prekršajnim sudom u Beogradu završeno je kasno sinoć, nakon čega je usledila izrada sudskih odluka.

Za 13 okrivljenih nije bilo dokaza da su učestvovali u pljački benzinske stanice "Mol" u Vrčinu i u pisanju ustaških grafita, a 14 je osuđeno, jer je sud utvrdio da su učinili prekršaj "nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje u grupi", iz Zakona o javnom redu i miru.

Trojica su kažnjena novčano sa po 20.000 dinara zbog nošenja palica i baklji, a policija je identifikovala i huligana koji je na benzinskoj pumpi pisao ustaške grafite.

Osuđeni su već poslati u zatvor u Padinskoj Skeli, jer eventualna žalba na ovu presudu ne odlaže izvršenje kazne.

Istom odlukom, izrečena im je mera proterivanja stranaca od godinu dana, precizirao je za Tanjug predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović.

Napomenuo je da su oni kažnjeni u skladu sa Zakonom o prekršajima u skraćenom postupku.

Ostalih 13 navijača iz Hrvatske je oslobođeno navoda iz prekršajne prijave, ali nisu pušteni na slobodu, jer im je juče određeno zadržavanje do 48 sati po nalogu tužioca, tako da su i dalje u policiji.

U toku su provere da li je neko od svih privedenih, njih 27, izvršio neko krivično delo.

Moguća i krivična odgovornost

Osuđeni imaju pravo da ulože žalbu na presudu u roku od osam dana.

Teorijski, ukoliko žalbe budu podnete, i ako se desi da Apelacioni prekršajni sud ukine prekršajnu presudu protiv 14 osuđenih, oni bi mogli da odgovaraju i krivično.

Ukoliko ta presuda bude potvrđena oni neće biti krivično gonjeni, već će nakon odluženja kazne biti proterani iz Srbije.

Tokom suđenja koje je počelo juče po podne i trajalo do 22 časa, saslušano je svih 27 okrivljenih navijača iz Hrvatske i završen je dokazni postupak, rekao je Marinović.

Jedan okrivljeni koji je juče bio priveden u Grockoj je maloletan, pa se protiv njega ne vodi ovaj skraćeni postupak.

Policija je juče na auto-putu zaustavila više od 400 hrvatskih navijača kod kojih je pronašla veću količinu drvenih i metalnih palica, nekoliko sekira i baklji, kao i manju količinu narkotika.

Policija je u prijavi navela da su hrvatski navijači na pumpi u Vrčinu u četvrtak oko 03.30 uzeli robu iz prodavnice u vrednosti od oko 200.000 dinara ne plativši.

broj komentara 19 pošalji komentar
(nedelja, 05. avg 2018, 01:39)
Саша [neregistrovani]

Хулигани

Понудити да отплате одштету или добар затвор + још 10г забране уласком у Србију па нека дивљају негде другде.

(nedelja, 05. avg 2018, 01:34)
anonymous [neregistrovani]

Ha

Kad se budu vratili u HR proglasice ih heroje.....a mozda i docek na trg.

(subota, 04. avg 2018, 21:22)
Pera [neregistrovani]

Kazna

Kazna mora biti primerena delu. Mislim da bi adekvatno bilo da potpuno oribaju sve što su napisali, da plate ili odrade robu koju su ukrali i da plate kaznu u značajnom novčanom iznosu. P.S. trebalo bi da ribaju četkicama za zube!

(subota, 04. avg 2018, 21:20)
anonymous [neregistrovani]

Hrvatsko pravoseudje...

...bi sigurno daleko strozije sankcionisalo slicna dela koja bi,eventualno,pocinili nasi gradjani na teritoriji RH.
Razmislite malo o tome!?

(subota, 04. avg 2018, 21:01)
Milovan [neregistrovani]

Kazna

Posle ovogodišnjeg Blajburga je jedan hrvatski državljan dobio 15 meseci zatvora u Austriji, a drugi 2 godine zatvora (doduše kasnije mu je prepravljeno u uvetnu kaznu 2 godine) i to samo zato jer su dizali ruke imitirajući fašistički pozdrav. To su mere austrijske države jer joj je očigledno hrvatsko divljanje po njenom teritoriju dozlogrdilo.
Ako je neko na teritoriji Srbije napisao (a piše u tekstu da je identifikovan) ono slovo U, a svi znamo da ovako napisano u grafitu ima samo jedan značaj, a to je fašističko - ustaški, zašto taj čovek nije procesuiran za to delo. U čemu je razlika između Austrije i Srbije?

(subota, 04. avg 2018, 20:18)
anonymous Sreten [neregistrovani]

@__"Kakva poruka

Ma daj čoveče ti pretera 15 godina? ..Nemoj molim te tako preterivati opet bi ocrnio Srbiju kako je neka režimska država

(subota, 04. avg 2018, 18:30)
anonymous [neregistrovani]

Kakvi crni navijaci

Kad nasi navijaci nesto urade odmah ih proglase za huligane itd...A ovo iz Splita koji su krali i sarali fasisticke simbole su 'navijaci'...

(subota, 04. avg 2018, 18:02)
Aleksandar [neregistrovani]

Sramota srpskog pravosudja

Nije samo kradja u pitanju,već pisanje ustaških simbola što predstavlja izazivanje medjunacionalne mržnje zašta sleduju višegodišnje kazne

(subota, 04. avg 2018, 16:42)
Tina [neregistrovani]

Nedopustivo bahaćenje

Policija je dobro uradila svoj posao. Kazna je adekvatna.

(subota, 04. avg 2018, 16:05)
anonymous [neregistrovani]

Kakva poruka

Izvršena pljačka i 15 dana zatvora! To je izgleda poruka pljačkašima da mogu raditi šta hoće! Takvima treba 15 godina, a ne 15 dana! Prijavljujem se da ja dobrovoljno odležim 15 dana, da se malo odmorim o tuđem trošku! Kakva bruka za zakone koji tako nešeto propisuju! To nije kazna to je stimulacija za pljačku!