Kempbel odslužio kaznu u Srbiji, izručen Australiji

Dejvid Kempbel, koji je zimus uhapšen u hotelu "Metropol" po poternici Australije zbog šverca droge, izručen je u utorak australijskim vlastima nakon što je u Srbiji odslužio kaznu na koju je osuđen zbog neovlašćenog nošenja pištolja, saznaje "Tanjug".

Kempbel je drugi od tri državljanina Australije koji su 16. januara uhapšeni u "Metropolu" po poternici Interpola u Kamberi.

Rohan Arnold je izručen početkom marta jer se nije protivio izručenju, dok se Tristan Voters protivio pa se o njegovom izručenju još čeka najpre pravosnažna odluka suda o ispunjenosti uslova za izručenje, a potom i saglasnost ministra pravde Srbije.

Kempbel je krajem marta zaključio sporazum o priznanju krivičnog dela sa beogradskim Višim javnim tužilaštvom prema kojem je za kaznu od šest meseci zatvora priznao da je neovlašćeno nosio pištolj u Beogradu.

Nakon odsluženja šestomesečne kazne Kempbel je juče predat austrlijskim vlastima, pošto se tome nije protivio, a Ministarstvo pravde Srbije je ranije dalo saglasnost za ekstradiciju, ali uz odlaganje do odsluženja kazne zbog pištolja.

Prema sporazumu sa tužilaštvom, Kempbel je priznao da je 16. januara u rentakar vozilu "audi A6" neovlašćeno nosio pištolj marke "hekler i koh", u kojem se nalazilo 13 metaka kalibra devet milimetara.

Prema saopštenju suda, pravosuđe Komonvelta Australije sumnjiči Kepmbela kao i ostalu dvojicu Australijanaca za krivična dela iz Krivičnog zakona Komonvelta, a to su "uvoz komercijalne količine granično kontrolisane droge u Australiju", zatim "zavera za uvoz komercijalne količine granično kontrolisane droge u Australiju", "zavera za posedovanje komercijalne količine ilegalno uvezene granično kontrolisane droge", "pokušaj da se uveze komercijalna količina granično kontrolisane droge u Australiju" i "pokušaj posedovanja komercijalne količine ilegalno uvezene granično kontrolisane droge".

Akcija sprovedena u januaru u "Metropolu" 

Kempbel, Voters i Arnold su uhapšeni u Beogradu 16. januara po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, koje je postupalo po zamolnici autralijskih istražnih organa iz novembra prošle godine u okviru međunarodne istrage šverca droge.

U akciji koju su u Metropolu sproveli operativci Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) od njih je zaplenjena velika količina novca.

Reč je o 638.020 evra, 11.350 australijskih dolara, 4.000 američkih dolara, 18.300 čeških kruna, 528.000 vijetnamskih donga, 9.000 japanskih jena, 2.940 kineskih juana, 2.500 tajlandskih bahta, 863 singapurska dolara, 112.000 dinara, kao i jedan pištolj.

Prema policijskom saopštenju nakon hapšenja, istraga protiv njih je počela u aprilu 2017. godine, kada je u luku Sidnej iz Kine stigao kontejner sa čeličnim cevima u čijim šupljinama je pronađeno 1.280 kilograma kokaina, koji je bio spakovan u 2.576 paketa.

Zaplenjeni narkotici su bili odlične čistoće, a njihova tržišna vrednost je procenjena na 500 miliona australijskih dolara, saopštila je policija nakon hapšenja.

broj komentara 0 pošalji komentar