Protest advokata, TOK preuzeo istragu ubistva Ognjanovića

Istragu slučaja ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića preuzelo je Tužilaštvo za organizovani kriminal od Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Beogradski advokati su na skupu ispred zgrade Višeg suda U Beogradu poručili su da "više ne mogu biti glineni golubovi". Od države očekuju da angažuje sve resurse kako bi se slučaj rešio.

U istragu je uključena i Bezbednosno informativna agencija, rekao je predsednik Advokatske komore Beograd Jugoslav Tintor.

Ovu odluku donelo je Republičko javno tužilaštvo sa obrazloženjem da ovaj čin ubistva prepoznaje kao napad na pravosuđe i državu i da je ovaj događaj od opšteg javnog interesa, rekao je Tintor na skupu beogradskih advokata ispred Višeg suda u Beogradu, a povodom ubistva Ognjanovića.

Tintor je preneo da je Komora ove informacije dobila danas.

Takođe je obavestio advokate da je na sastanku sa ministarkom pravde Nelom Kuburović dogovoreno formiranje stalnog tela koje će pratiti slučajeve napada na advokate, a koje će činiti predstavnici Advokature, Ministarstva pravde, sudija i tužilaca.

Istakao da je ubistvo Ognjanovića čin koji je prevršio svaku meru.

"Miša je umro svom sinu Petru na rukama da bi ubica bio siguran da je svoj prljavi posao obavio do kraja. Posle ispaljenih sedam metaka vratio se i pucao još tri puta", rekao je Tintor.

Advokatica Zora Dobričanin Nikodinović apelovala je sa skupa na pojedine medije da ne kriminalizuju Ognjanovića, kao ni advokate uopšte, poručujući da oni brane ljude, a ne dela ili kriminalne organizacije.

"Nedopustivo da se branioci ubrajaju u članove nekog kriminalnog klana zbog klijenta 'koji je upisan na neku crnu ili belu listu i u ovaj ili onaj klan'", dodala je Zora Dobričanin Nikodinović.

Podrška advokatima iz Beograda stigla je i od Advokatske komore Republike Srpske.

Tatjana Savić iz Advokatske komore Republike Srpske rekla je da su došli kao bi podržali svoje kolege u nastojanjima i da se slučaj što pre reši.

"Najbitnije da se ovako nešto nikad više ne ponovi", dodala je Savićeva.

Ispred zgrade Višeg suda u Beogradu bilo je više stotina beogradskih advokata, koji su apelovali na nadležne da izvršioce i nalogodavce ubistva što pre privedu pravdi kako se ovakvi zločini više ne bi ponavljali.

Dragoslav Miša Ognjanović je ubijen u pucnjavi koja se u subotu uveče dogodila u Ulici Antifašističke borbe na Novom Beogradu.

U poslednjih deset godina zabeleženo je više od 50 napada na advokate. U znak protesta zbog ubistva advokata Ognjanovića, advokati su stupili u sedmodnevnu obustavu rada. 

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 31. jul 2018, 17:47)
anonymous [neregistrovani]

razotkriveno

najiskrenije se nadam da ce ubistvo biti u sto kracem roku biti razotkriveno

(utorak, 31. jul 2018, 17:41)
Fudbaler [neregistrovani]

Rešavanje ubistva

Sve institucije u Sbiji treba da se okrenu rešavanja ubistva prestižnog advokata.

(utorak, 31. jul 2018, 15:51)
anonymous [neregistrovani]

Uvek se setim: Curuvije, Pantica, Olivera Ivanovica, i mnogih drugih, kada.....

......procitam, da ima "pomaka" u - istrazi!