Milče Rajić pravosnažno oslobođen optužbi za zloupotrebe

Trećestepeno veće Apelacionog suda u Beogradu pravosnažno je oslobodilo od optužbi vlasnika preduzeća "Centar promet" d.o.o. Vlaški Do Milčeta Rajića iz Požarevca od optužbi da je sa saradnicima pribavio korist svom preduzeću od 60.977.258 dinara, za koliko je, prema nedokazanoj optužnici, oštetio republički budžet.

Ovom odlukom koja je objavljena na sajtu suda, preinačena je presuda drugostepenog veća Apelacionog suda kojom su optuženi bili osuđeni na zatvorske kazne i oduzimanje imovinske koristi.

Prvostepenom presudom okrviljeni su bili oslobođeni od optužbi, ali je ta odluka bila preinačena drugostepenom presudom na koju su se žalili okrivljeni u trećem stepenu – pa je sada opet doneta oslobađajuća presuda koja je pravosnažna.

Pored Rajića su zbog nedostatka dokaza sada pravosnažno oslobođeni tadašnji vršilac dužnosti direktora Društvenog preduzeća "Narodna lutrija" Beograd Goran Šljapić, direktor "Zavoda za ekonomiku i razvoj privrede" Mirjana Marjanović i arhitekta u tom Zavodu Milivoje Karadžić.

Šef Odseka za utvrđivanje javnih prihoda Republičke uprave javnih prihoda - filijale Požarevac Boško Spasojević je oslobođen od optužbi za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

U obrazloženju odluke trećestepenog veća Apelacionog suda se navodi osnovano se izjavljenim "žalbama branioca Šljapića i Rajića ukazuje da se u spisima predmeta ne nalaze dokazi koji ukazuju da su oni izvršili krivično delo na način kako je to opisano optužnicom".

Apelacioni sud je zaključio da nije dokazano da je Rajić nagovorio Šljapića da u ime DP "Narodna lutrija" njegovom drugom privrednom društvu "Centar promet" d.o.o. Vlaški Do proda poslovni prostor u Požarevcu po ceni znatno nižoj od tržišne.

"Iz odluke Upravnog odbora DP "Narodna lutrija" od 8. oktobra 2001. godine utvrđuje se da je Šljapić imenovan za vršioca funcije generalnog direktora tog preduzeća, te da je tu dužnost obavljao od 10. oktobra 2001. godine do 25. oktobra 2005. godine", navodi se u odluci.

Dodaje se i da iz spisa predmeta proizlazi da je na predlog predsednika UO i direktora DP "Narodna lutrija" 19. juna 2002. godine doneta odluka da Skupština tog preduzeća odobrava prodaju poslovnog prostora u Požžarevcu, te da početnu cenu utvrdi ovlašćena agencija za procenu tržišne vrednosti nekretnina, a da v. d. generalnog direktora sprovede proceduru i dostavi izveštaj Skupštini.

Osim toga, u toku postupka je utvrđeno da je predsednik UO "Narodna lutrija" učestvovao u donošenju odluke UO da se predloži Skupštini prodaja objekta u Požarevcu kako bi "Narodna lutrija" namirila dugove Poreskoj upravi.

Zbog svega navedeno, Apelacioni sud je zaključio da nema dokaza koji ukazuju da je Rajić nagovorio Šljapića da u ime DP "Narodna lutrija" njegovom privrednom društvu proda poslovni prostor u Požarevcu, jer iz dokaza koji su izvedeni na pretresu pred ovim sudom proizilazi upravo da je DP "Narodna lutrija" zbog svojih poreskih obaveza od svojih ovlašćenih organa donela odluku o prodaji predmetnih lokala u Požarevcu.

Apelacioni sud dodaje da nije potrkrepljena kredibilnim dokazima ni tvrdnja tužilaštva za organizovani kriminal da je Karadžić procenu vrednosti predmetnog objekta opredelio znatno niže od tržišne vrednosti i tako pomogao Šljapiću da lokal proda po znatno nižoj ceni.

"Tržišna vrednost objekta nije isto što i građevinska vrednost objekta i može se u većoj ili manjoj meri razlikovati od mnogih faktora", naveo je Apelacioni sud.

Taj sud je dodao da nije prihvatio nalaz i mišljenje veštaka budući da je "jasno da se građevinska vrednost objekta utvrđuje na bazi utroška materijala, građevinskih radova i troškova i izgradnje objekta i pri tom se ima na umu amortizacija objekta koja određuje starost tog objekta, dok se tržišna vrednost objekta utvrđuje na osnovu iskazanih cena za objekte na istoj lokaciji i sličnog kvaliteta, a čiji promet je već ostvaren, pri čemu se tržišna vrednost ne može utvrđivati prema cenama iz ponude za objekte čiji promet tek treba da bude ostvaren budući da se ponuda i ostvarena cena u znatnoj meri mogu razlikovati".

Apelacioni sud je takođe zaključio da nema dokaza da su Mirjana Marjanović i Boško Spasović preduzeli radnje krivičnog dela na način opisan u optužnici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво