VSS: Nedopustivo Matićevo komentarisanje slučaja Ćuruvija

Visoki savet sudstva (VSS) saopštio je da je nedopustivo da predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić istupa u javnosti sa izjavama o krivičnom postupku za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije koji nije pravnosnažno okončan, jer time ugrožava nezavisnost suda i narušava poverenje građana u celokupan sudski sistem.

Matić je još krajem juna u medijima kritikovao sudsko veće i između ostalog ocenio da ono vodi proces "ili kao da ne želi da ga vodi ili je primorano da donese unapred zacrtanu oslobadajuću odluku".

U saopštenju koje je objavljeno danas na njegovom sajtu, VSS je najoštrije osudio pomenutu izjavu Matića, ukazujući da ona "ugrožava samostalnost i nezavisnost sudova i sudija i predstavlja direktnu pretnju i pritisak na sudsko veće koje postupa u navedenom krivičnom predmetu".

"Posebno iz razloga što ju je dao predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara", naveo je VSS.

Taj najviši sudski organ je ukazao da je "sudija nezavisan u postupanju i donošenju odluke i da ne može biti pozvan na odgovornost za izraženo mišljenje ili glasanje prilikom donošenja odluke".

Zakonska je obaveza sudije da, kako navodi VSS, nepristrasno vodi postupak po svojoj savesti, u skladu sa vlastitom procenom činjenica i tumačenjem prava, uz obezbeđenje pravilnog suđenja i poštovanja procesnih prava stranaka garantovanim Ustavnom, zakonom i međunarodnim aktima.

VSS podseća i da je Ustavom propisano da se svako smatra nevinim za krivično delo dok se njegova krivica ne utvrdi pravnosnažnom odlukom suda.

Zbog pomenute izjave Matića je kritikovalo i Društvo sudija Srbije, kao i Advokatska komora Beograda.

On međutim smatra da "sudije nisu izuzete od prava javnosti da bude informisana".

"Nisu oni posebna kasta kojoj niko ništa ne sme da zameri. Naprotiv, trebalo bi da im budu javno objavljene fotografije i imovina koju poseduju, a na njima je da sude po zakonu", saopštio je Matić nakon tih kritika.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 13. jul 2018, 17:19) - loki [neregistrovani]

tz

Dok traje istraga, ne bi trebalo davati nikakve izjave.