Požar u Loznici, poginula jedna osoba

U požaru u lozničkoj fabrici "Viskoza", koji još uvek nije ugašen, jedan radnik izgubio život. Njegov identitet zvanično još nije potvrđen. Ekipe iz Loznice, Šapca, Bajine Bašte, Valjeva, Sremske Mitrovice i Beograda još su na terenu i dežurale su cele noći.Nema opasnosti po zdravlje ali su građani upozoreni da iz predostrožnosti ne izlaze iz kuća.

Pomoćnik ministra policije Predrag Marić izjavio je da je u požaru u lozničkoj "Viskozi"  poginuo jedan radnik i da se trenutno utvrđuje njegov identitet.

Požar još uvek nije potpuno ugašen, ali je lokalizovan i preduzete su mere da vatra ne zahvati opasne materije u fabrici. Oko 22:15 ponovo je izbila vatra na krovu zgrade čije su podrumske protorije vatrogasci čitavih petnaest sati gasili.  

 

U akciji gašenja učestvuju i ekipe vatrogasaca iz Loznice,  Šapca, Bajine Bašte, Valjeva i Sremske Mitrovice.

Veći broj vatrogasnih ekipa i tokom noći biće angažovan na gašenju vatre koje još ima u podrumskom prostoru.

Gašenje je otežavala izuzetno visoka temperatura, a u jednom trenutku koncentracija sumpor-dioksida sedam puta je prelazila dozvoljene vrednosti.

Reporter RTS-a saznaje da su u Loznicu stigle specijalne ekipe MUP-a sa reflektorima koji će omogućiti vatrogascima da tokom noći nastave gašenje požara. Inače, u fabričkom kompleksu isključena je struja.

Požar je izbio ponedeljak oko 8 časova i 30 minuta u pogonima "Svila" i "Cel-vlakno". U trenutku izbijanja požara u delovima fabrike zahvaćenim vatrom nalazila su se petorica radnika, ali su spasilačke ekipe odmah uspele da iz objekta izvuku četvoricu.

Vatra se, u početku, širila i na okolne delove fabrike, ali bez opasnosti po cisterne u kojima se nalazi izuzetno zapaljiva hemijska supstanca karbon disulfidom (hemijska oznaka - CS2).

Nema opasnosti po zdravlje građana

Ministar za zaštitu životne sredine Oliver Dulić izjavio je da nema opasnosti po zdravlje građana kao i da su preduzete mere da požar ne zahvati opasne materije u fabrici.

"U ovom trenutku postoje povećane koncentracije sumpordioksida u vazduhu. Građani Loznice su o tome obavešteni i dat je savet kako da se ponašaju, ali je za sada opasnost da požar zahvati i opasne materije sprečena", naglasio je Dulić.

Prema njegovim rečima, situacija će i dalje biti praćena, ekipe su na terenu, a Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tužilaštvo utvrđuju odgovornost za izbijanje požara.

Ministar je rekao da "u ovom trenutku ne postoji velika opasnost po ugrožavanje životne sredine opasnim materijama".

Pomoćnica ministra Ljiljana Stanojević rekla je da povećana konentracija štetnih materija u vazduhu nije alarmantna. "Ipak savetujemo građane da se ne zadržavaju na otvorenom i da zatvore prozore", dodala je Stanojevićeva.

Hemijska industrija veštačke svile i viskoznih proizvoda iz Loznice osnovana je 1957. godine pod nazivom "Preduzeće u razvoju Viskoza Loznica".

Uz proizvodnju celuloze, kablova i sečenih vlakana, ta firma poznata je i po proizvodnji ostalih sintetičkih filamenata, kao i ploča, folija, trake od polimera i propilena.

Proizvodnja sulfata, vreća i kesa za pakovanje takođe spada u proizvodni program "Viskoze", koja po organizacionoj strukturi spada u holding kompanije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво