Ponovo ukinuto rešenje o izručenju Australijanca Votersa

Apelacioni sud u Beogradu po drugi put je ukinuo prvostepenu odluku kojom je bilo odobreno izručenje Tristana Votersa Australiji i naložilo Specijalnom sudu da ponovo razmotri ispunjenost uslova za izručenje.

Tristan Voters je, zajedno za još dvojicom australijskih državljana Dejvidom Kempbelom i Rohanom Arnoldom, 15. januara uhapšen po poternici Australije u beogradskom hotelu "Metropol", zbog sumnje da su učestovali u međunarodnom švercu kokaina.

Arnold se nije protivio ekstradiciji i on je već izučen Australiji, dok Kempbel u Beogradu izdržava kaznu od šest meseci zatvora zbog nedozvoljenog nošenja pištolja, pa je njegovo izručenje za sada odloženo do izvršenja šestomesečne kazne.

Ni Kembel se nije protivio izručenju, a Ministarstvo pravde je već dalo saglasnost da se nakon izvršenja kazne on izruči Australiji.

Što se tiče Votersa, koji se protivio izručenju matičnoj državi, Apelacioni sud je usvojio njegovu i žalbu njegovih advokata i naložio da se ponovo odlučuje o ispunjenosti uslova za njegovo izručenje.

"Osnovano se žalbama okriviljenog i njegovih branilaca ističe da u rešenju nisu primenjene odredbe Zakona o međunarodnoj pravoj pomoći u krivičnim stvarima, da su dati razlozi o odlučnim činjenicama ostali nejasni, što je dovelo do nepotpuno poogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, pa se ukidanje rešenja pokazuje nužnim", rekla je Tanjugu portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić.

Ukazujući da je ukinuto rešenje doneto uz bitne povrede odredama krivičnog postupka, Apelacioni sud je naveo da je prvostepeni sud dao nejasne razloge za svoj zaključak da postoji osnovana sumnja da je Voters izvršio krivično delo za koje se tereti u Australiji, šverc droge, jer se u spisima ne nalazi potrebna dokumentacija na osnovu koje bi se mogao izvesti takav zaključak.

Prema rečima Piljić, prvostepenom sudu je naloženo da u ponovnom postupku otkloni bitne povrede krivičnog postupka i da od Australije zatraži dokaze o ispunjenosti pretpostavki za izručenje.

Prvo prvostepeno rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje Votersa doneto je u aprilu, ali je odlukom Apelacionog suda takođe bilo ukinuto i vraćeno na ponovno odlučivanje.

Zbog čega Aistralija traži Votersa 

Australija Votersa traži zbog krivičnih dela iz Krivičnog zakona Konomvelta: "uvoz komercijalne količine granično kontrolisane droge u Australiju", zatim "zavera za uvoz komercijalne količine granično kontrolisane droge u Australiju" i "zavera za posedovanje ilegalno uvezene komercijalne količine granično kontrolisane droge".

Voters je u ekstradicionom pritvoru koji mu je odredio Specijalni sud 24. januara, nakon prijema međunarodnog naloga za hapšenje (poternica) koji je za njima izdao Interpol u Kanberi.

Sva tri pomenuta Australijanca su uhapšena u Beogradu po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, koje je postupalo po zamolnici autralijskih istražnih organa iz novembra prošle godine u okviru međunarodne istrage šverca droge.

U akciji koju su u Metropolu sproveli operativci Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) uhapseni su Voters, Arnold i Kembel i tada je od njih zaplenjena velika količina novca.

Reč je o 638.020 evra, 11.350 australijskih dolara, 4.000 američkih dolara, 18.300 čeških kruna, 528.000 vijetnamskih donga, 9.000 japanskih jena, 2.940 kineskih juana, 2.500 tajlandskih bahta, 863 singapurska dolara, 112.000 dinara, kao i jedan pištolj.

Prema policijskom saopštenju nakon hapšenja, istraga protiv njih je počela u aprilu 2017. godine, kada je u luku Sidnej iz Kine stigao kontejner sa čeličnim cevima, u čijim šupljinama je pronađeno 1.280 kilograma kokaina, koji je bio spakovan u 2.576 paketa.

Zaplenjeni narkotici su bili odlične čistoće, a njihova tržišna vrednost je procenjena na 500 miliona australijskih dolara, saopštila je tada policija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво