Polemika Matića, sudija i advokata o procesu u slučaju Ćuruvija

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić, Društvo sudija Srbije i Advokatska komora Beograd ušli su prethodnih dana u polemiku povodom procesa koji se pred Specijalnim sudom vodi protiv optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Matić je krajem prošle sedmice, pored ostalog, prokomentarisao da odluke sudskog veća u tom procesu ukazuju da ono "ili ne želi da vodi ovaj postupak ili je primorano da donese unapred zacrtanu oslobadajuću odluku", kao i da je donelo "nezamislivu odluku da pusti optužene u kućni pritvor..."

Društvo sudija Srbije smatra da Matić tom izjavom pokušava da protivpravno utiče na sud i podseća da je Zakonom o sudijama zabranjeno korišćenje javnog položaja, medija i bilo koje javno istupanje kojim se neprimereno utiče na tok i ishod sudskog postupka.

Oni podsećaju i da je dužnost suda da postupak sprovede sa što manje odugovlačenja, ali da to ne znači i da su dužni da odrede pritvor, jer, kako ističu, pritvor nije kazna.

Advokatska komora Beograda takođe upozorava na opasnost Matićevog komentarisanja sudskog procesa koji je u toku.

"Matićeva ideja da Komisija na čijem je čelu treba da referiše činjenično stanje javnosti koja je 'vrhovni sudija' i čiji stav bi moralo da poštuje i sudsko veće nanosi nenadoknadivu štetu u razumevanju elementarnih principa pravne države i vladavine prava u jednom demokratkom društvu", smatraju u Advokatskoj komori.

Advokati podsećaju da je komentarisanje postupaka u medijima dozvoljeno samo ako se njime ne krši pretpostavka nevinosti.

"Sudska praksa Evropskog suda za ljudska prava stoji na stanovištu da se pravo novinara na slobodu izražavanja i pravo javnosti da bude informisana može ostvarivati samo uz poštovanje prava na pravično suđenje koje je zajemčeno Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava", navodi AKB.

Nakon kritika struke, danas se ponovo oglasio Matić navodeći da je Komisija na čijem je čelu uvek pružala podršku nezavisnosti u radu sudova, da je uvek poštovala pretpostavku nevinosti i da nikada nije prekršila pretpostavku nevinosti niti jednog optuženog.

"Suđenja su javna upravo da bi bila moguća demokratska kontrola javnosti. Sudska vlast je nezavisna i nad njom nema druge kontrole sem kontrole javnosti. To je razlog što javnost, ne samo što sme, nego ima i dužnost da prati šta sud radi, da o tome stvara mišljenje i da to mišljenje javno iznosi. Ni Društvo sudija ni AKB nemaju tapiju na mišljenje o radu pravosuđa", naveo je Matić.

Komisija je pozdravila današnju odluku Apelacionog suda koji je, kako navodi, po drugi put "presudio" u korist žalbe tužilaštva (naloživši izvođenje određenih dokaza koje je sudsko veće bilo izdvojilo kao nezakonite).

"To potvrđuje da je Komisija bila u pravu u komentarima odluka Sudskog veća. Još jednom se pokazalo koliko je važno da se i argumentovana kritička razmišljanja čuju u javnosti", navodi se u saopštenju Komisije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво