Slučaj Ćuruvija, Apelacioni sud traži izvođenje dokaza o telekomunikaciji

Apelacioni sud u Beogradu naložio je sudskom veću Specijalnog suda koje vodi postupak protiv četiri pripadnika DB-a optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, da kao dokaz izvede veštačenje telekomunikacije, za koju tužilaštvo tvrdi da je vođena između okrivljenih na dan ubistva.

Portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić precizirala je za Tanjug da je Apelacioni sud uvažio žalbu tužioca za organizovani kriminal i ukinuo rešenje prvostepenog suda od 12. juna kojim su pomenuti dokazi bili izdvojeni kao nezakoniti.

Apelacioni sud smatra da su dokazi pribavljeni na zakonit način, a pravostepeni sud će nakon njihovog izvođenja u dokaznom postupku utvrditi i oceniti da li, i u kojoj meri utiču na činjenično stanje", navela je Piljićeva.

Ukinutim rešenjem bilo je odlučeno da se izdvoje iz dokaza devet diskova sa veštačenjem telekomunikacije, odnosno sa podacima sa baznih stanica u okolini Svetogorske ulice u Beogradu, gde je izvršeno ubistvo, a koji bi, prema tvrdnjama tužilaštva, mogli da potvrde da je postojala komunikacija mobilnim telefonima između okrivljenih u vreme ubistva.

Piljićeva je ukazala da se po nalaženju Apelacionog suda osnovano u žalbi tužioca ukazuje da su ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova imala ne samo izričito zakonosko ovlašćenje već i zakonsku obavezu da oduzmu predmete koji služe kao dokaz u krivičnom postupaku.

Zbog toga je za Apelaconi sud, kako je dodala, neprihvatljiv zaključak prvostepenog suda da su dokazi pribavljeni suprotno tada važećem Zakoniku o krivičnom postupku i da se shodno tome radi o nezakonitim dokazima.

"I u situaciji eventualnog gubitka potvrde o privremeno oduzetim predmetima ili da potvrda nije ni izdata, navedeni dokazi nisu pribavljeni na nezakonit način kako pogrešno utvrđuje prvostepeni sud, a osnovano u žalbi ukazuje tužilac za organizovani kriminal, jer su organi MUP-a postupali na osnovu izričitih zakonskih ovlašćenja da mogu oduzeti predmete koji služe kao dokaz u krivičnom postupku", zaključuje Apleacioni sud.

Suđenje za ubistvo Ćuruvije nastavlja se sutra.

Za to ubistvo optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, tadašnji šef brogradskog centra DB-a Milan Radonjić i pripadnik toga centra Ratko Romić, kao i Miroslav Kurak kome se zbog bekstva sudi u odsustvu.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Radonjić i Romić su od jula u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu. 

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

broj komentara 0 pošalji komentar