Simulirali otkup i nabavku pečuraka 

U koordiniranoj akciji Poreske uprave Republike Srbije - Poreske policije i pripadnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, koja je sprovedena prethodnih dana, podneta je zajednička krivična prijava Tužilaštvu za organizovani kriminal, a pokrenuta je protiv 24 lica.

Kako se u saopštenju kaže od tog broja devet je pripadnika organizovane kriminalne grupe zbog postojanja osnova sumnje da su protekle godine izvršili više krivičnih dela čime su oštetili budžet Republike Srbije za 91.7 miliona dinara i protivpravno pribavili imovinsku korist od milijardu dinara.

Tom prilikom, osam lica je izvršilo krivično delo poreska utaja tako što su tokom 2017. godine simulirali otkup pečuraka od poljoprivrednih gazdinstava na domaćem tržištu, kao i nabavku pečuraka, komposta za proizvodnju i gajbica. 

Na taj način, navodi se, pribavili su i evidentirali 296 lažnih ulaznih računa o navodnoj nabavci pečuraka u ukupnoj vrednosti od 550 miliona dinara i iskazali PDV u iznosu od 50 miliona dinara, a koji su neosnovano koristili kao prethodni porez u podnetim poreskim prijavama. 

Istovremeno, novac je uplaćen "peračkim" firmama na ime navodnog otkupa pečuraka, zatim je podizan sa računa od strane članova organizovane kriminalne grupe i potom je vraćen osumnjičenima. Protiv njih je podneta krivična prijava, rečeno je u saopštenju.

broj komentara 0 pošalji komentar