Sud ponovo izdvojio sporne dokaze u slučaju ubistva Ćuruvije

Sudsko veće Specijalnog suda u Beogradu, koje vodi postupak protiv pripadnika nekadašnjeg DB-a, optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine, ponovo je donelo odluku o izdvajanju iz dokaza devet diskova sa veštačenjem telekomunikacije, za koju tužilaštvo tvrdi da je vođena između okrivljenih na dan ubistva.

Sud smatra da pomenuti diskovi nisu pribavljeni na zakonit način, jer ne postoji policijska potvrda o njihovom oduzimanju od teleoperatera.

Na disketama se navodno nalaze podaci sa baznih stanica u okolini Svetogorske ulice u Beogradu, gde je izvršeno ubistvo, a koji bi, prema tvrđenjima tužilaštva, mogli da potvrde da je postojala komunikacija mobilnim telefonima izmedu okrivljenih u vreme ubistva.

Istu odluku Specijalni sud je na predlog odbrane bio doneo i 24. aprila, ali ju je Apelacioni sud ukinuo usvojivši žalbu tužilaštva i naloživši ponovno odlučivanje.

Tužilaštvo ponovo ima pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

U predmetu se već nalazi 30 diskova za koje je izdata potvrda o oduzimanju.

Sud je danas samo saopštio svoju odluku, a nastavak suđenja zakazao za 4. jul.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, tadašnji šef brogradskog centra DB-a Milan Radonjić i pripadnik toga centra Ratko Romić, kao i Miroslav Kurak kome se zbog bekstva sudi u odsustvu.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Radonjić i Romić su od jula u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

broj komentara 0 pošalji komentar