Status svedoka saradnika na suđenju Šariću nije doveden u pitanje

Navodnim "pismom pokajanja", o kojem mediji pišu poslednjih dana, status svedoka Nebojše Joksovića nije doveden u pitanje, jer je reč o pismu iz 2015. godine, koje je predstavljeno pravosudnim organima tokom prvog suđenja Šariću, saznaje Tanjug.

Nije poljuljan ni kredibilitet Nebojše Joksovića kao svedoka saradnika Tužilaštva za organizovani kriminal, jer je ostao pri ranije datom iskazu pred sudom kojim tereti Šarića.

Mediji su, naime, ovih dana objavili navode iz Joksovićevog pisma Šariću, iz 2015 godine, koje tumače kao navodno pokajanje svedoka saradnika.

Nakon prvog suđenja, Šarić je bio osuđen na 20 godina zatvora, ali je tu presudu ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

Zbog toga je Joksović prethodna tri dana ponovo ispitivan na suđenju bez prisustva javnosti, a 14. juna njegovo saslušanje će biti nastavljeno kada će mu pitanja postavljati Šarić i ostali optuženi.

U ovom procesu, Šarića zvanično zastupa advokat kojeg mu je sud postavio po službenoj dužnosti, pošto je 3. aprila otkazao punomoćje za zastupanje pred sudom svim svojim advokatima.

Optužen je za organizovanje šverca ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu, a pored njega optužena su još 24 okrivljena od kojih su njih osmorica u bekstvu.

Šarićevoj grupi se ponavlja suđenje po jedinstvenoj optužnici spojenoj od ranijih šest optužnica, kojom se terete za šverc više od 5,7 tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Prvu prvostepenu presudu kojom je Šarić bio osuđen na 20 godina zatvora, a ostali na višegodišnje zatvorske kazne ukinuo je Apelacioni sud prošle godine i naložio ponavljanje suđenja.

Šarić se predao srpskim vlastima 18. marta 2014. godine od kada se nalazi u pritvoru.

Pre toga je, od početka postupka u oktobru 2009. godine, bio u bekstvu.

Prema optužnici, članovi Šarićeve organizovane kriminalne grupe međusobno su komunicirali preko SMS poruka i šifrovanih telefonskih brojeva, mada su im policija i domaće i strane tajne službe ušle u trag, pa je prvo hapšenje ove grupe usledilo u Urugvaju 15. oktobra 2009. godine i istovremeno u Srbiji u akciji "Balkanski ratnik".

U Specijalnom sudu u Beogradu, Šariću se u posebnom postupku sudi zbog optužbi za pranje para u Srbiji ubacivanjem novca stečenog krijumčarenjem kokaina u legalne tokove.

Šarić i još 17 okrivljenih u tom procesu terete se za pranje oko 22 miliona evra.

broj komentara 0 pošalji komentar