Optužnica protiv bivše američke "foke"

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv bivšeg američkog marinca, pripadnika elitne jedinice "foke", Danijela Dejvida Korbeta i još trojice srpskih državljana zbog nedozvoljenog nošenja oružja.

"Pored Korbeta, optuženi su i N. V, N. P. i N. A. zbog sumnje da su počinili krivično delo nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija", rekla je za Tanjug portparolka Tužilaštva Tatjana Sekulić.

Korbet je uhapšen 31. januara u jednom stanu na Novom Beogradu, kada je kod njega pronađen pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem.

Korbet se nalazi u pritvoru, koji mu je, odlukom Višeg suda u Beogradu, produžen 23. maja.

Žalio se na produženje pritvora, a o žalbi će odlučiti Apelacioni sud.

Optužnicu protiv Korbeta i ostalih još nije potvrdio sud.

Hapšenje američkog marinca u Beogradu izazvalo je pažnju madija posle izjave ministra unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovića da je on uhapšen u štek-stanu u Beogradu i da je kod njega nađen pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem.

Korbet je, kako su preneli mediji, zaposlen u firmi "Rejven militari", čiji je suvlasnik Džej Futlik, nekadašnji specijalni asistent Bila Klintona.

Bio je pripadnik "Tima 6", elitne jedinice američkih marinaca, poznate kao "foke".

Pripadnici "foka" sprovode tajne antiterorističke operacije, ima ih oko stotinak, a baza im se nalazi u Dem Neku u Virdžiniji, i poznati su kao mornarička grupa za specijalne ratne operacije (DEVGRU).

Pored ostalog, locirali su i ubili vođu Al kaide, Osamu bin Ladena, 2011. godine, u Pakistanu.

Aktivnosti jedinice nadgleda Zajednička komanda za specijalne operacije (JSOC).

Mornarički "Tim 6" toliko često sarađuje sa američkom kontraobaveštajnom agencijom da ih ponekad zovu "pretorijanska garda" CIA, navode svetski mediji.

broj komentara 0 pošalji komentar