Prvostepena presuda Mirjani Marković 27. juna

Viši sud u Beogradu zakazao je za 27. jun objavljivanje prvostepene presude predsednici JUL-a Mirjani Marković i ostalim optuženim za nezakonitu dodelu državnih stanova 2000. godine, pošto je danas nakon skoro 15 godina okončano suđenje.

Mirjani Marković se sudi u odsustvu jer je nedostupna pravosudnim organima Srbije i za njom je 2005. godine raspisana međunarodna poternica.

Na današnjem suđenju završne reči izneli su tužilaštvo i odbrana.

Presuda će 27. juna biti izrečena i nekadašnjoj sekretarki Vlade Srbije i tadašnjem direktoru Dipos-a Milošu Lončaru.

Mirjana Marković se tereti se za krivično delo zloupotreba službenog položaja podstrekavanjem, jer je prema optužnici, kao predsednica direkcije JUL-a tadašnje neke članove Komisije Vlade Srbije za dodelu stanova podstrekavala da dodele stan dadilji svog unuka Iloni Pešić, iako ona nije ispunjavala zakonom predviđene uslove.

Suđenje supruzi nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića razdvojeno početkom godine od procesa koji je 11. januara okončan presudom kojom su Branislav Ivković i direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes oslobođeni optužbi, dok je Živka Cica Knežević oslobođena dela optužbi, a za druge joj se sudi i u ovom u procesu sa Markovćevom.

U postupku pored njih dve, optužen je i Lončar, dok je postupak razdvojen prema Danilu Pantoviću koji je trenutno ambasador Srbije na Kubi.

Što se tiče Markovićeve, predstavnici Generalnog tužilaštva Ruske Federacije 2010. godine saopštili su da ona u toj državi uživa status političke izbeglice i da ne može da bude uhapšena po poternici srpskog Interpola, koja je raspisana za njom 2005. godine i još je na snazi.

Na ovoj optužnici je i nekadašnji šef Državne bezbednosti Jovica Stanišić, ali je sud doneo odluku o prekidu postupka protiv njega, zbog ponovljenog suđenja za ratne zločine koji se protiv njega vodi pred Mehaniznom u Hagu, koji je nastavio rad nedavno zatvorenog Haškog tribunala.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 05. jun 2018, 09:15)
anonymous [neregistrovani]

Sta reci

Zivi u Rusiji od socijalne pomoci

(utorak, 05. jun 2018, 09:13)
anonymous [neregistrovani]

E boze

Napravili svojim sredstvima, a i sin noseci gajbice pomagao.

(ponedeljak, 04. jun 2018, 18:03)
anonymous [neregistrovani]

Ostavite ih

Konačno na miru,

(ponedeljak, 04. jun 2018, 15:38)
Мики [neregistrovani]

Застарелост !

Па овде је давно наступила застарелост кривичног гоњења,чему даље суђење?

(ponedeljak, 04. jun 2018, 14:46)
Atina [neregistrovani]

Hahaha

Dobice nanogicu na sest nedelja!

(ponedeljak, 04. jun 2018, 13:15)
anonymous [neregistrovani]

Opasni ste

Zivelo nam tuzilastvo i sudstvo!