Trgovina organima, vlasnik klinike "Medikus" proglašen krivim

Ljutfi Derviši, vlasnik klinike "Medikus", proglašen je krivim i osuđen na sedam i po godina zatvora zato što je bez dozvole u toj medicinskoj ustanovi ilegalno vršio transplantaciju organa. Drugi okrivljeni, Sokolj Hajdini, osuđen je na godinu dana zatvora.

Presudu o krivici urologa Ljutfija Dervišija doneo je Osnovni sud u Prištini.

"Dokazano je da je Ljutfi Derviši, kao vlasnik klinike 'Medikus' i ličnim učešćem na nekoliko operacija, znao da klinika 'Medikus' nema dozvolu za vršenje transplantacija, i znajući da su transplantacije zabranjene, regrutovao najmanje sedam osoba, štitio ih i operisao ih u klinici 'Medikus' sa ciljem da iskoristi njihove bubrege i transplantira ih u tela primaoca", navedeno je u obrazloženju presude.

Derviši je osuđen na sedam i po godina zatvora i novčanu kaznu od 8.000 evra, a uz to, zabranjeno mu je da se bavi lekarskom profesijom dve godine po isteku zatvorske kazne, prenosi AP.

Drugi okrivljeni, Sokolj Hajdini, osuđen je na godinu dana zatvora, navodi američka agencija, uz napomenu da Hajdinijeva uloga, za sada, nije jasna.

Po izricanju presude, Dervišijeva supruga je iz publike reagovala rečima: "To je laž, to je nepravda, to je politika."

Nakon toga, ona je izvedena iz sale pod policijskom pratnjom, preneo je prištinski portal Indexonline.

Međunarodni tužioci na Kosovu saopštili su da je klinika "Medikus" izvela najmanje 23 transplantacije bubrega 2008. godine, a da su kupci organa, među kojima su mnogi iz Izraela, plaćali za organe od 80.000 do 100.000 evra, dodaje AP.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво