Ulemek ne želi da ga privode na izricanje presude za JSO

Nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija zatražio je od sudskog veća Specijalnog suda da ne prisusutvuje objavljivanju presude povodom optužbi za organizovanje oružane pobune JSO u novembru 2001. godine.

Ulemek služi kaznu od 40 godina zatvora zbog niza krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Đinđića, pa je na kraju izlaganje svoje završne reči, zatražio da ne bude privođen u sud iz zatvora.

Detaljnu završnu reč na suđenju iznosio je dva dana i pored ostalog rekao da on nije bio organizator protesta pripadnika JSO, već da je želeo da posreduje u rešavanju problema izmedu jedinice i Vlade, kao i da bi sve opet uradio isto.

Naveo je i da prihvata krivicu, ako sudsko veće nađe da je kriv za to što je želeo da posreduje u rešavanju problema između jedinice i Vlade, napominjući da mu je iznad svega lojalnost i čast.

Dok se juče fokusirao na političko tumačenje optužnice, navodeći da su svrha procesa bili izbori 2011. godine, "meta montiranog postupka Vojislav Koštunica, a "JSO je kolateralna šteta", danas se osvrnuo na svedoke saradnike Ljubišu Buhu Čumeta i Dejana Milenkovića Bagzija i njihove iskaze.

"Za kraj sam ostavio najveće zvezde, Buhu i Bagzija. Iz Buhinog iskaza vidimo da je Dušan Spasojević manipulisao i njim kao i ostalim pripadnicima "zemunskog klana". Buha je ispricao da je Spasojević išao u kulu da organizuje protest, ali pošto mu je u to vreme Buha bio šef, ne iskljucujem mogućnost da je manipulacijama Spasojević pokušao da oduševi šefa", rekao je Ulemek.

Ulemek je odbacio tvrdnje tužilaštva da je Spasojević bio jedan od organizatora pobune, s ciljem da pripadnike klana, koji su bili u pritvoru u to vreme, izvuče na slobodu.

Ulemeka je potvrdio da Spasojević jeste bio manipulator, navodeći da bi o puštanju nekoliko pripadnika zemunskog iz pritvora, trebalo pričati sa Čedomirom Jovanovicem i tadašnjim tužiocem Radetom Terzićem, koji su, kako je naveo, posredovali u tome.

U nastavku suđenja svoje završne reči će izneti i ostali optuženi pripadnici JSO, a nakon toga sud će zakazati izricanje prvostepene presude.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво