MUP u akciji "Vrhovni gospodar tame", jedna osoba uhapšena u Beogradu

Pripadnici MUP-a priveli S. S. (1980) iz Beograda, osumnjičenog da je jedan od članova hakerske grupe "The Dark Overlord". Pretresom stana i drugih prostorija koje osumnjičeni koristi nađena je i oduzeta digitalna oprema.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije (UKP), u koordinaciji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, učestvovali su u međunarodnoj policijskoj akciji "The dark overlord" (Vrhovni gospodar tame), koju je sproveo američki Federalni istražni biro (FBI), saopštio je MUP.

Cilj akcije bilo je otkrivanje većeg broja lica koja su, koristeći ime "The Dark Overlord" na internetu, od juna 2016. godine do danas neovlašćeno pristupali računarskim mrežama i podacima najmanje 50 žrtava i krali informacije i lične podatke građana SAD, koji uključuju podatke o vlasništvu i intelektualnoj svojini, osetljivim podacima o zdravstvenom osiguranju, lečenju i druge.

Osumnjičeni su nakon toga upućivali ucenjivačke poruke žrtvama, koje su sadržale pretnje da će informacije biti javno objavljene, osim ako žrtva ne uplati traženi novac.

Potom su zahtevali isplate isključivo u virtuelnoj valuti bitkoin, a na osnovu dosad dostupnih podataka, žrtve su uplatile ukupan iznos od više 275.000 američkih dolara.

Pripadnici MUP-a su identifikovali i priveli S. S. (1980) iz Beograda, osumnjičenog da je jedan od članova hakerske grupe "The Dark Overlord".

Po nalogu Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal, protiv njega će biti podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćen pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi i krivično delo iznuda.

U oktobru prošle godine grupa "The Dark Overlord" tvrdila je kako je hakovala podatke klinike za plastičnu hirurgiju u Londonu, te da će objaviti ko je od članova kraljevske porodice bio u njoj na tretmanima.

Takođe, ova hakerska grupa se "proslavila" napadom na američku kompaniju "Netfliks" kada je hakovala epizode popularne serije "Narandžasto je novo crno" (Orange Is The New Black).

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 16. maj 2018, 22:27)
Serećko Šaouić [neregistrovani]

Hakleri

Ufaćen kažete hakler u Beograd. Pa bre i men ti hakleri opeljesili račun u banku.
Srećko Šojić predsednik od stranku na Zdrav Razum.

(sreda, 16. maj 2018, 14:01)
Алекса [neregistrovani]

Требало би се нагодити

...док казну служи у Србији, ако сарађује и део корисног знања пренесе на полицију и друге, како би се боље бранили од тог криминала.
Да такође нешто паметно и корисно уради за своју државу. Боље него да труне у затвору дуже него што је неопходно...

(sreda, 16. maj 2018, 12:42)
vlajna [neregistrovani]

pomoc drzave

Uradite nesto po tom pitanju da ne stradaju nevini ljudi.

(sreda, 16. maj 2018, 11:36)
Micko [neregistrovani]

Dobro zapazanje

Mnogo gore bi nam uradili.Kazniti decka za prekoracenje brzine u naseljenom mestu .

(sreda, 16. maj 2018, 11:31)
anonymous [neregistrovani]

????

ФБИ хапси по Србији?!?!

(sreda, 16. maj 2018, 10:58)
Sada [neregistrovani]

Reciprotitet

Pitam se da li bi Ameri uradili isto

(sreda, 16. maj 2018, 10:51)
anonymous [neregistrovani]

Tako treba

Neka policija radi svoj posao Pohvaljujem