Sud za OVK – ističu mandati, smenjuju se tužioci, a optužnica još nema

Pre nekoliko dana imenovan je novi glavni tužilac za zločine počinjene na Kosovu i Metohiji tokom 1999. Ipak, za formalni početak rada i dalje se čekaju prve optužnice. Do njihovog podizanja moglo bi da prođe makar godinu dana, koliko je novoimenovani tužilac Džek Smit tražio kako bi se upoznao sa slučajem. Da li bi novo odlaganje moglo da utiče na to čija će se imena, konačno, naći na optužnicama?

"Ima dovoljno dokaza za podizanje optužnica protiv najvišeg rukovodstva OVK. Da je sud formiran, mislim da bismo bili u stanju da istog trenutka podigemo tužbe", rekao je Klint Vilijamson 2014.

Četiri godine kasnije, sud postoji, ima sedište, kompletno osoblje, ali nema ni optužnica, ni opipljivog napretka.

Onaj od koga se očekuje – novoimenovani tužilac Džek Smit – proces bi mogao da unazadi. Prema pisanju medija, tražio je godinu da se upozna sa procedurom i predmetima.

"Nema dileme da će on dobiti taj period, što znači da nećemo imati prve optužnice pre isteka tog roka, pre nego što bude spreman. Još ne znamo ko će biti u njegovom timu, da li će prethodni tim nastaviti da radi sa njim što bi bilo dobro jer su oni upoznati sa celom problematikom", navodi predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun. 

Advokat iz Prištine Arijanit Koči smatra da je u ovo vreme teško da se počne sa nečim iako je posao Tužilaštva da iznenadi optužene.

"Može se očekivati neka akcija, ali ja ne verujem da se to desi pre septembra", dodaje Koči.

Tači na optužnici ili svedok? 

Barem još toliko ostaje i za spekulacije o optužnicama. Osnov je izveštaj Dika Martija i kasnija istraga kojom je rukovodio Klint Vilijamson. Tada prikupljeni dokazi upućivali su na organizovani progon i zločne protiv Srba, Roma, ali i kosovskih Albanaca. Kao odgovorni, označeni su visoki komandanti OVK.

"Hašim Tači se pominje (u izveštaju Dika Martija), ja ne verujem da će on biti procesuiran u ovom postupku. On je bio političko krilo i ja ne verujem da će on biti", kaže Koči dodajući da će Tači najverovatnije biti pozvan kao svedok.

Drecun smatra da je nemoguće da Tači izbegne da se nađe na optužnici.

"Imajući u vidu da Dik Marti identifikuje Dreničku grupu koju predvodi Hašim Tači, da će se podići optužbe na osnovu komandne odgovornosti, onda je nemoguće da Tači izbegne da se nađe na optužnici, sem ako ne bude toliko snažnog političkog pritiska neke države da to izdejstvuje. Spremnost bivšeg tužioca Švendimena je bila evidentna, on nije hteo da pravi ustupke i možda je zato otišao", smatra Drecun.

Otuda su oči Beograda uprte u Smita, Amerikanca sa iskustvom u istragama za ratne zločine i genocid tokom rada u haškom Međunarodnom krivičnom sudu.

Obim budućeg posla najavio je prethodnik podatkom da Specijalizovano tužilaštvo analizira oko 700.000 stranica dokumentacije.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 12. maj 2018, 19:15)
anonymous Lala [neregistrovani]

Drugim rečima :

Voz ide putnici se menjaju .

(subota, 12. maj 2018, 13:18)
anonymous [neregistrovani]

Istina

Problem je najverovatnije u tome sto dokazi koji su skupljeni pre osnivanja suda, koji su osnovni materijal za tuzioca, pokazuju vrlo jasni sliku o zlocinima, pociniocima, a najvise o svedocima koji bi morali da se pojavljuju na sudu. To je ono sto sada smeta, jer bi pukle silne tikve.
Pa se ceka, odlaze, ne bi li se ista promenilo, zastarilo ili nestalo. Svedoci takodje mogu da umru, nestanu, a time bi i cela optuznica pala u vodu.

(subota, 12. maj 2018, 13:04)
Драган КНН [neregistrovani]

Фарса !

Нема ништа ни од суда нити од пресуда ! Лажу нас !

(subota, 12. maj 2018, 12:25)
глас разума [neregistrovani]

Суд ради ради суда, не ради правде и осуде злочинаца...

Битно је очито да овај суд већ годинама ради, људима тече стаж, лежу масне плате и видимо да је то начин да се појединцима каже хвала, који су некад нешто учинили корисно у интересу запада. То што нема још ниједне оптужнице никога озбиљно не брине. Грађани западних земаља и не знају за постојање овог оваквог суда који дели лепе плате одабраним кадровима, а нема никакавог радног учинка и ефекта. Нажалост и то су плодови демократског друштва и капиталистичког уређења!

(subota, 12. maj 2018, 12:19)
anonymous [neregistrovani]

Kadija te brani,kadija te tuži :(

Taktika Engleske i USA da se oduglovači jer su oni stvorili,naoružavali i obučavali teroriste i vršili koordinisane zločine nad srbima.U interesu engleske i usa je da se ne otkriju zločinci jer su i sami učesnici u zločinu sa teroristima ovk.Sami sebe neće da osude :(

(subota, 12. maj 2018, 10:36)
Srbin iz Nemacke [neregistrovani]

Srbija mora da vrsi pritisak preko saveznika u UN

Inace nikada nece biti bilo kakvog procesa.Sada nam nam je dosao amerikanac a zna se vec kako ce da radi a mozda se i razboli posle godinu dana pa ce doci novi amerikanac a moze i englez itd.